La Cambra de comerç Espanya-Estats Units va retre homenatge, aquest dijous, als empresaris manresans Salvador Tous i Rosa Oriol, cofundadors de la marca Tous, una de les parelles més influents del món dels negocis en el camp de la joiera.

El matrimoni, que porta més de cinquanta anys junts com a parella i també al capdavant de la marca, va rememorar la seva trajectòria empresarial, que els ha portat a obrir més de 500 botigues als 5 continents. "Ell és el cap i jo el cor" de Tous, va dir Rosa Oriol en recollir el premi al costat del seu marit. També es van envoltar a Nova York de les seves quatre filles, els qui han recollit el testimoni del negoci familiar.

La història de la marca va començar l'any 1920, a la capital del Bages, amb els pares de Salvador Tous, qui anys després seguiria amb el negoci familiar al costat de la seva esposa.

El sopar de gala, en un luxós saló d'actes a Park Avenue, va comptar amb diversos centenars de convidats, incloses algunes cares conegudes, com la duquessa de Montoro, Eugenia Martínez de Irujo, dissenyadora eventual de la marca.

Des de la Cambra de comerç bilateral es va destacar la contribució de la parella a la indústria joiera d'Espanya i es va enaltir el valor de marca global de Tous, amb una presència creixent a Estats Units.

En una trobada prèvia amb periodistes, Salvador Tous va explicar la "dificultat" d'expansió que representa EUA "perquè són molts mercats junts, el de Florida no té res a veure amb el de Califòrnia o Nova York". "Esperem ser ja als EUA per quedar-nos-hi", va assenyalar el cofundador de la signatura, qui va afirmar que la fórmula de l'èxit de la signatura és "treball, treball i més treball".

Fa només uns mesos van obrir dues noves botigues a Nova York, al Soho i al World Trade Center, que se sumen a la ja existent a Rockeffeller Center.

Als Estats Units, amb un total de 19 botigues pròpies i fins a 60 punts de venda, Tous va augmentar el seu benefici 10 % l'any passat.

En el seu discurs d'agraïment, Rosa Oriol va recordar que quan es va casar va poder haver triat quedar-se a casa per cuidar de les seves filles però que "afortunadament" va decidir treballar i "descobrir la passió per les joies". Oriol, qui va ser qui va donar forma al famós ós logotip de la firma l'any 1985, va enaltir la importància que es dóna a Tous a la conciliació familiar i va explicar que a les oficines centrals a Manresa disposen d'una guarderia per als fills dels treballadors.