La Comissió Europea (CE) va decidir ahir portar Espanya, Croàcia, Xipre i Portugal davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per no haver incorporat «completament» en la seva legislació la normativa europea sobre crèdits hipotecaris. Els països tenien fins al 21 de març del 2016 per transposar la llei, va precisar l'executiu comunitari, que ja havia demanat formalment a aquests països el 2015 que implementessin la directiva.

L'objectiu de la directiva és «crear un mercat de crèdit hipotecari a tota la Unió amb un nivell elevat de protecció dels consumidors», va indicar la Comissió.

Segons l'Executiu, la no aplicació de la llei europea als Estats membres dóna lloc al fet que els consumidors d'aquests països no disposen de la protecció que la mateixa s'atorga quan subscriuen els seus préstecs hipotecaris o quan experimenten dificultats per reemborsar.

Sense la directiva, adoptada el 4 de febrer de 2014, els intermediaris de crèdit tampoc poden comptar amb un passaport per a les seves activitats comercials, la qual cosa «priva els consumidors de Croàcia, Xipre, Portugal i Espanya d'ofertes de crèdit potencialment més avantatjoses procedents de prestadors d'altres estats membres», va explicar segons Brussel·les.

L'Executiu va assegurar que aquesta situació «dificulta la competència, limita les possibilitats d'elecció i porta a uns preus més alts».

La norma introdueix la Fitxa Europea d'Informació Normalitzada (FEIN), que busca permetre als prestataris comprendre millor els riscos inherents al seu contracte hipotecari; mesures per avaluar la solvència dels sol·licitants d'una hipoteca i principis per autoritzar i registrar els intermediaris de crèdit.

Així mateix, posseeix disposicions relatives al reemborsament anticipat, els préstecs subscrits en moneda estrangera, les pràctiques de venda vinculada, l'educació financera, la taxació de la propietat, les demores i l'execució hipotecària.

De la seva banda, el Govern confia que l'estat espanyol pugui tenir una norma hipotecària d'acord amb les exigències europees, cosa que no depèn només de l'Executiu, abans que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea es pronunciï al respecte.

A hores d'ara, segons van explicar a l'agència Efe fonts del Ministeri d'Economia, es busca el consens necessari per tal de superar el tràmit parlamentari, amb l'objectiu que Espanya incorpori a la seva legislació completament la normativa europea sobre crèdits hipotecaris.