Els editors de diaris espanyols van acordar ahir refundar l'associació en la qual s'han agrupat com a col·lectiu els darrers quaranta anys, l'Associació d'Editors de Diaris Espanyols (AEDE), i nomenar nou president Javier Moll, president de Prensa Ibérica, editora de Regió7. Els acords es van adoptar per unanimitat en una històrica assemblea general celebrada a Madrid en què els editors van renovar el seu compromís amb la llibertat d'expressió.

La refundació s'ha dut a terme mitjançant una profunda reforma dels estatuts socials de l'entitat, que a partir d'ara passarà a anomenar-se Associació de Mitjans d'Informació (AMI). El nom reflecteix una de les claus de la refundació, més enllà de la denominació: AMI s'obre a tots els mitjans d'informació, siguin o no de pagament, nadius digitals o de paper, segons el comunicat difós per la mateixa associació per explicar els canvis.

Els editors també han aprovat una rellevant remodelació dels òrgans de govern de l'entitat. Es renova íntegrament la junta directiva, que a partir d'ara estarà formada per presidents executius o consellers delegats de les empreses associades a la nova AMI. També es crea una comissió executiva, formada per Javier Moll; Juan Luis Cebrián, president del Grup Prisa; Luis Enríquez, conseller delegat de Vocento; Fernando de Yarza, president de Henneo, i Antonio Miguel Méndez Pozo, president de Promecal.

El fins ara màxim responsable d'AEDE i conseller delegat de Prisa, José Luis Sainz, va presidir l'assemblea i va fer ressaltar en la seva intervenció de comiat del càrrec el ferm compromís dels editors de diaris amb els seus lectors, que els ha portat a facilitar la informació als ciutadans a través de totes les plataformes que la tecnologia posa al seu abast.

Javier Moll va començar la seva intervenció a l'assemblea agraint la confiança que dipositen en ell i va destacar el ferm compromís dels editors amb la llibertat d'informació, una llibertat que és exercida des de la responsabilitat cívica i jurídica, en tant en tant que els editors responen davant la societat dels seus errors i dels seus encerts. I va contraposar els principis de credibilitat, veracitat, respecte i pluralitat amb què exerceixen l'activitat informativa els editors a les pràctiques dels que han generat el fenomen de les anomenades «notícies falses», cosa que «la societat contempla atònita», segons va informar la mateixa associació.

El primer president d'AMI també va destacar la fonamental tasca que desenvolupen els periodistes i va subratllar la seva voluntat de crear espais de trobada entre aquests i els editors, espais per on puguin caminar junts a la recerca de models de futur per al sector. La seva intenció és propiciar aquest treball en comú a través d'un ens específic per a periodistes, en sintonia amb el model ja existent i reeixit de la WAN, l'Associació Mundial de Periòdics. «Una empresa de mitjans informatius sense periodistes no és res», va afirmar Moll, que va tancar la seva intervenció assumint la seva missió com una tasca col·legiada que requereix «suport, lleialtat i col·laboració sincera» per aconseguir els objectius de l'associació.

Javier Moll va concloure la seva intervenció prometent «el més gran dels esforços per aconseguir portar aquest vaixell al port segur que tots somiem».

L'assemblea va fer un minut de silenci pels set periodistes assassinats a Mèxic des de començaments d'any, dos els últims dies.