BBVA ha cedit en un any 1.140 pisos a la Generalitat per ser destinats a famílies en risc d'exclusió social, 38 dels quals al Bages i 14 a l'Anoia, en virtut de l'acord pel qual el banc havia de traspassar a l'administració catalana 1.800 habitatges en tres anys. Coincidint amb el primer aniversari de l'acord, l'entitat va cedir ahir un nou lot de 300 pisos, en un acte en què van coincidir Xavier Llinares, director territorial de BBVA, i la consellera de Governació, Meritxell Borràs.

Part del volum d'habitatges cedits per BBVA són destinats per la Generalitat a entitats del Tercer Sector Social per tal que siguin aquestes entitats qui els distribueixin al seu torn segons les necessitats detectades.

El BBVA destacava ahir en una nota la «rapidesa» en la cessió d'habitatges, ja que en 12 mesos s'ha cedit més del 60% dels habitatges pactats a cedir en 3 anys. Aquest «esforç» en augmentar la rapidesa de cessió «s'ha dut a terme a causa de les necessitats socials detectades pel comitè de seguiment tècnic, format per representants de BBVA i la Generalitat», explicava la nota del banc. Aquest comitè, que es reuneix periòdicament, «ja des d'un inici va detectar que les necessitats d'habitatge social eren altes a diferents punts de Catalunya davant les nombroses peticions rebudes per la Generalitat per part de famílies vulnerables», afegeix.

El total dels 1.140 habitatges cedits es reparteixen entre les 4 demarcacions de Catalunya, i hi ha hagut una prioritat per als municipis amb més demanda d'habitatge social. D'aquesta manera, 864 habitatges es troben a Barcelona, 127 a Tarragona, 88 a Lleida i 61 a Girona. A la comarca del Bages s'han cedit en tot l'any 38 pisos, 19 dels quals són de l'últim lot de 300. A Manresa s'han cedit 29 pisos en aquest primer any, dels quals 16 en l'últim lot.

Segons recorda l'entitat bancària, el procediment d'adjudicació d'aquests pisos s'impulsa a través de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya mitjançant Taules d'Emergències i en col·laboració amb els ajuntaments. El preu dels lloguers, amb una vigència màxima de 5 anys, es fixa en funció de la capacitat econòmica de cada família, i es mou entre el 10 i el 18% dels ingressos de la unitat familiar.

Com a mesura d'acompanyament, les famílies vulnerables beneficiàries d'aquests habitatges s'inclouen en un programa social realitzat per la Generalitat per millorar les seves condicions d'integració en la societat. El banc recorda que ja s'ha iniciat el programa amb les 30 primeres famílies i que s'està treballant per fer-lo extensiu a la resta.