L'economia espanyola ha moderat el seu creixement en el tercer trimestre de l'any, i ha avançat el 0,8% en taxa trimestral, una dècima menys que la registrada entre abril i juny, segons la informació avançada ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) .

Aquesta dada, que ja acumula setze trimestres consecutius en positiu, implica, no obstant això, una ralentització del creixement econòmic, després de quatre trimestres sense moderar, amb taxes del 0,7% en el tercer i quart trimestres del 2016; del 0,8% en el primer d'aquest any, i del 0,9%, entre els mesos d'abril i juny.

La variació anual del PIB entre juliol i setembre va ser del 3,1%, igual que la comptabilitzada en els tres mesos anteriors, de manera que acumula 15 trimestres consecutius pujant.

L'impacte a Catalunya

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, considera que aquestes dades mostren un creixement «fort» i que es complirà la previsió del Govern espanyol del 3,1% per al 2017, alhora que va deixar clar que el conflicte a Catalunya no afectarà l'evolució de l'economia espanyola en el quart trimestre de l'any.

No obstant això, sí que tindrà un impacte sobre el PIB català en els tres últims mesos de l'any, va dir el ministre, perquè la incertesa i la inquietud generades al país han suposat, va dir ahir, una aturada del consum i la inversió i una contracció del crèdit.

Ritme d'ocupació més baix

Si es confirma el proper 30 de novembre, la taxa trimestral coincidiria amb l'avançada el 28 de setembre pel Banc d'Espanya, que va atribuir la lleugera disminució al ritme més baix de creació d'ocupació i de fluxos comercials. Així mateix, el supervisor va deixar clar que la demanda nacional seguirà sostenint el creixement, mentre que el sector exterior reduirà la seva contribució respecte al trimestre anterior.

El creixement del PIB serà molt intensiu en el factor treball amb un moderat ritme d'avanç dels costos laborals unitaris, tot i que s'alentirà l'avenç de l'ocupació, amb un augment del 2,7% per al conjunt de l'any, i la taxa d'atur se situarà en el 16,3% al tancament del 2017.