Els banc espanyols van «relaxar els criteris de concessió de préstecs a les llars» i els van mantenir «sense canvis» per als crèdits destinats al finançament a les empreses, segons una de les principals conclusions de l'enquesta sobre préstecs bancaris publicat aquest dimarts per al Banc d'Espanya.

L'efecte d'aquestes noves mesures per part dels banc espanyols hauria provocat un creixement de la demanda de crèdit procedent de les famílies i una estabilitat en el segment d'empreses. L'accés a les vies de finançament per part dels bancs espanyols s'hauria mantingut amb «escasses variacions».

Tot i aquesta relaxació a l'hora de concedir crèdits a les llars, el Banc d'Espanya indica que les condicions que es mantenen en l'actualitat són molt més «estrictes» que les que hi havia el 2003, però més laxes que les implantades a partir del 2010.

L'enquesta indica que les condicions dels crèdits per adquirir un habitatge es van tornar a relaxar en el primer trimestre d'aquest any. El regulador insisteix que els motius d'aquesta relaxació s'expliquen per l'augment de la competència, les millors perspectives econòmiques i el millor nivell de solvència dels demandants de crèdits.

La relaxació de les condicions també va arribar a la concessió de préstecs al consum, cosa que hauria provocat un increment generalitzat d'aquest tipus de préstecs, segons les conclusions de l'enquesta sobre préstecs bancaris a l'Estat espanyol corresponent al primer trimestre de l'any en curs.