Saps les conseqüències que té retornar un rebut d'aigua o llum?

El Banc d'Espanya ens explica els requisits per tornar un rebut i les conseqüències que pot tenir

Què haig de fer per retornar un rebut?

Què haig de fer per retornar un rebut? / freepik

PI ESTUDIOS

Pagar els rebuts de l'aigua o la llum mitjançant domiciliació bancària sol ser una de les millors alternatives. A Espanya aquesta pràctica és una de les més utilitzades. Tot i que, has d'anar amb compte amb les conseqüències que pot tenir retornar un rebut d'aigua o llum segons el Banc d'Espanya. T'ho expliquem!

L'avís del Banc d'Espanya

En aquest sentit, el Banc d'Espanya recorda que els espanyols tenen dret a poder tornar puntualment algun d'aquests rebuts si ho consideren oportú.

Conseqüències negatives

Ara bé, fer aquesta acció pot suposar unes greus conseqüències per a l'usuari:

En cas de no explicar bé els motius a les entitats, hi ha el risc que les companyies de llum, aigua o telefonia considerin que es renuncia als serveis i decideixin tallar-ne el subministrament.

Si es fa una devolució de la factura a un organisme públic, les conseqüències poden ser la pèrdua d'algun tipus de subvenció que estiguem rebent o que s'apliquin recàrrecs.

Què pot passar si retorno un rebut de la llum?

Què pot passar si retorno un rebut de la llum? / freeepik

Requisits per sol·licitar la devolució d'un rebut

Tal com expliquen des del Banc d'Espanya, cal complir dos requisits per sol·licitar la devolució d'un rebut, sempre que hagi estat autoritzat amb anterioritat:

  • El primer és que l'usuari no tingui informació del càrrec realitzat
  • La segona és que després de diversos pagaments d'una quantitat que sigui superior al que és habitual no es disposi d'un rebut.

Per evitar que es produeixin conseqüències de la devolució del rebut, el Banc d'Espanya recorda que s'indiqui clarament la causa de devolució. "La normativa de serveis de pagament contempla el dret del client a ordenar la devolució dels rebuts o càrrecs domiciliats que l'entitat ha d'atendre", expliquen des de l'entitat pública.

Terminis de devolució

Segons la normativa, els terminis de devolució dels rebuts per part dels usuaris és entre vuit setmanes i tretze mesos, sempre depenent de si els càrrecs que s'han fet comptaven amb una autorització prèvia.

A més, en cas que no estigui autoritzat, el banc disposa de 10 dies hàbils per tornar l'import cobrat o justificar-ne el rebut.