Esquiar en família és cada vegada més senzill. Segueix sent difícil lliurar-se de conduir en ocasions molts quilòmetres, de carregar amb el material o del fred. Però la veritat és que totes les estacions s'han adaptat amb espais perquè els més petits gaudeixin tant dins com fora de les pistes. I perquè aprenguin a esquiar aviat i bé.

Guarderies, parcs, classes adaptades a totes les edats i activitats après-ski fan possible que, a partir dels tres anys, els nens que ja no facin servir bolquer tinguin el seu primer contacte amb la neu. Les àrees tancades i remuntadors específics per als més petits constitueixen un dels principals reclams d'estacions com Grandvalira (la macroestació andorrana és probablement la que compta amb una superfície major i millor adaptada per als nens). També Sierra Nevada (Dreamland, gestionada per l'Escola d'Esquí EEE i la llar d'infants del telecabina Al-Andalus), Panticosa (el jardí de neu és el lloc on aprenen els nens), La Molina (compta amb una ludoteca per a nens d'entre sis mesos i tres anys i el jardí de neu per als que tenen entre quatre i sis) o Baqueira Beret (té tres parcs infantils en pistes) aposten pels més petits.

Com més aviat es comença, millor s'esquia i amb menys risc. L'edat òptima per començar, diuen els entesos, és entre els cinc i els set anys, sempre que abans, entre els tres i els cinc, els nens s'hagin familiaritzat ja amb jocs a la neu. "Aquesta és la raó per la qual pràcticament en totes les estacions del món s'han obert els anomenats jardins de neu, que és on els menors de cinc anys s'habituen a manejar-se amb els seus primers esquís i amb el fred. I on aprenen a lliscar en superfícies amb poc pendent hi ha utilitzar remuntadors adaptats ", explica l'entrenador Roberto Pont, exesquiador de l'equip nacional espanyol.

Però l'esquí, i més si es fa en família, no és només alpí. Aquesta és l'opció per la qual ha apostat Naturlandia, a Andorra, una estació que disposa de quinze quilòmetres de pistes a 2.050 metres d'altura, perfectament senyalitzades i amb diferents traçats, longituds i nivells de dificultat, on els nens de la zona practiquen l'esquí nòrdic com a activitat escolar. Els monitors de l'escola d'esquí de la Rabassa també proposen la iniciació de grups familiars mitjançant tres circuits adaptats.

Un cop tancades les pistes, arriba l'après-ski, i és per això que totes les estacions i els hotels ofereixen activitats de tota mena. Des de passejades en trineu fins a excursions amb moto de neu o relaxar-se en spas en família, patinar sobre gel o activitats culturals.

A la neu amb els més petits:

Sierra Nevada (Granada)

Compta amb el jardí alpí en pistes Dreamland. També hi ha una guarderia, tallers i menjador per a nens. Els hotels més familiars són el Meliá Sol i Neu i el Meliá Sierra Nevada.

Formigal (Osca)

Portalet Park és el jardí de neu d'aquesta estació, amb una superfície cie tancada de 9.000 metres quadrats. El Formigal és l'hotel familiar per excel·lència.

Baqueira Beret (Lleida)

Té tres parcs situats a les pistes i un a 1.500 metres. L'hotel més familiar és VILAGAROS, amb miniclub

Grandvalira (Andorra)

Ofereix tarifes familiars i el circuit MickySnow per a nens. L'hotel Grandvalira Piolets Park & Spa, amb Mini-Club i spa familiar, és una bona opció, mentre que per als més atrevits es recomana l'Grandvalira Iglú Hotel

Candanchú (Osca)

Candanchulandia compta amb 3.000 metres quadrats per als nens. A la cabana d'estil nòrdic es fan tallers per a ells

La Molina (Girona)

Disposa de ludoteca i jardí de neu

Naturlandia (Andorra)

Una destinació idònia per iniciar-se en esquí nòrdic