Amb una carta als directors de centres, l'Oficina d'Accés a la Universitat del Consell Interuniversitari de Catalunya ha comunicat nous canvis en els exàmens de la selectivitat d'aquest curs, després que les novetats anunciades pel secretari, Arcadi Navarro, aixequessin polèmica entre estudiants i professors. Així, el comunicat concreta que a les 4 assignatures que es podien escollir com a cinquè examen de la fase general s'hi suma Història de l'Art. A més, a la fase específica, que els alumnes fan voluntàriament per pujar nota, es podrà comptabilitzar l'examen fet a la fase general, de manera que se soluciona la problemàtica de les ponderacions.

En aquest sentit doncs, un alumne a la selectivitat 2017 podrà optar a pujar amb la matèria que prefereixi, ja que si l'examen l'ha fet a la fase general, se li podrà tenir en compte a la fase específica, és a dir, el mateix examen li comptarà dues vegades, sempre que hagi obtingut més d'un 5. La fase específica és voluntària i els alumnes poden examinar-se de tres matèries, tot i que només es té en compte la puntuació dels dos millors exàmens. Les ponderacions depenen de la carrera que es vulgui estudiar.

Precisament aquest punt de les proves de selectivitat era el què més polèmica havia aixecat i havia estat motiu d'una recollida de firmes a change.org ja que estudiants i professors consideraven que s'havien canviat les normes a només quatre mesos de les proves, fet que podria perjudicar les notes finals dels alumnes.

En l'estructura de la selectivitat es manté la possibilitat d'examinar-se de matèries que no s'hagin cursat al Batxillerat, i la transitorietat de quatre anys per adaptar-se a la nova normativa de llengua catalana.