Un jutjat de Sevilla ha obert procediment abreujat contra Manel Comas, exentrenador del Bàsquet Manresa, entre altres equips, per presumptes delictes continuats d'abús sexual a dues noies quan l'any 2008 era tècnic del Cajasol de Sevilla.

El jutjat d'instrucció 5, en un acte al qual ha tingut accés Efe, afirma que Manuel Comas Hortet, "prevalent-se de l'admiració que li professaven les víctimes i de la diferència d'edat", va atreure una noia "amb discapacitat psíquica consistent en intel·ligència límit" i una altra de 15 anys "amb retard mental maduratiu lleuger".

"Manipulant la voluntat de les noies a través de regals i petites quantitats de diners", va abusar d'elles diverses vegades i els va fer tocaments als pits, intents de tocament als genitals, petons a la boca i tocaments obligats per part de les víctimes als genitals de l'imputat.

La jutge diu que hi ha elements de corroboració perifèrica "que permeten predicar un altíssim grau de versemblança" en les declaracions de les noies, com un missatge que l'imputat va deixar en el mòbil d'una d'elles amb un "clar retret" per no haver anat a una cita i la proposició que l'acompanyés un altre dia a canvi de 200 euros.

A més existeix el fet "molt significatiu" que cap de les perjudicades va prendre la iniciativa de denunciar la situació, sinó que es va descobrir "de manera indirecta i casual" quan els responsables del col·legi d'una d'elles van detectar un alt absentisme i van intentar descobrir-ne les raons.

La jutge finalitza la fase d'instrucció i remet els fets al fiscal i a l'acusació particular que exerceixen les famílies de les nenes perquè demanin el sobreseïment, noves proves o presentin la seva qualificació dels fets per presumptes delictes continuats.

L'acte desestima un informe psicològic elaborat a instàncies de l'imputat, ja que les "inconsistències, contradiccions, llacunes i falta de rigor" que observa en les menors no són estranyes "tenint en compte que han estat realitzats com a mínim quatre anys després de ser destapats els fets".

Un altre informe psicològic afirma que "no resulta possible confirmar la veracitat del testimoni" de les noies, però la jutge afegeix que aquell peritatge també recull que "tampoc no resulta possible negar o afirmar la validesa i credibilitat de les manifestacions de l'imputat".

Manel Comas va declarar que coneixia les dues noies per ser grans aficionades al bàsquet i freqüentar els entrenaments del Cajasol i que si els havia lliurat diners "era per pura consciència social".