Edson Arantes do Nascimento, conegut mundialment com a Pelé, és per a molts el millor jugador de la història del futbol. De la seva mà, Brasil va aconseguir dues Copes del Món. Ell en va guanyar una altra, la de Xile’62, tot i que gairebé no hi va participar i només va perdre la d’Anglaterra’66. En aquestes quatre fases finals, el davanter del Santos va marcar un total de dotze gols, tres dels quals van ser aconseguits en finals. El seu gol més recordat, en canvi, no és cap d’aquests dotze. És un en què la pilota no va entrar a la porteria, en la primera fase de Mèxic’70, en un partit de la fase de grups contra Txecoslovàquia.

A l’inici del camí

El 3 de juny del 1970, Brasil va debutar al Mundial contra Txecoslovàquia a l’estadi Jalisco de Guadalajara. Seria el primer dels sis partits que convertirien aquella selecció en llegenda. L’alineació que va presentar aquell dia Mario Zagalo va ser la mateixa que jugaria la final només 19 dies més tard: Félix a la porteria; defensa amb Carlos Alberto, Brito, Piazza i Everaldo; dos jugadors que movien el mig del camp com Clodoaldo i Gerson; i la davantera fantàstica formada per Jairzinho a la dreta, Rivelino a l’esquerra, Pelé i Tostao davant, amb llibertat de moviments.

La selecció txecoslovaca havia jugat la final contra els brasilers vuit anys abans però ara era completament nova. No s’esperava que superés la primera fase, ja que al grup també hi havia Anglaterra. Romania el completava. Els txecs, però, van descobrir les costures de l’equip brasiler, encara a mig crear durant una bona part de l’enfrontament.

Amb empat al marcador

Així, els europeus van avisar un parell de vegades fins que el seu millor home, l’eslovac Petras, va inaugurar el marcador al minut 11 en aprofitar una pèrdua de pilota habitual en Clodoaldo.

El partit va ser espectacular, d’anada i tornada durant gairebé una hora. Brasil va aconseguir l’empat en un llançament potentíssim de Rivelino de falta directa que no va poder aturar Ivo Viktor. I just abans del descans va arribar La Jugada. El central Piazza recupera una pilota davant de la seva pròpia àrea, aquesta cau a Pelé que, sense parar-la, i des del seu propi camp, intenta superar Viktor amb un xut en vaselina. El porter, sorprès per una acció tan poc habitual, recula i veu alleujat com la pilota surt enganxada al seu pal esquerre. Crits d’admiració a Jalisco per la inventiva del rei, d’un geni. Des de llavors, quan algú intenta fer aquesta mateixa acció o ho aconsegueix, es diu que ha provat de fer el gol de Pelé, tot i que el gol real de Pelé no va entrar.

Brasil va guanyar aquell partit per 4-1, amb un gol de veritat de Pelé, tot i que no tan recordat, i dos aconseguits per Jairzinho.