Després dels anys de glòria que Marc Coma va donar al motor de casa nostra amb les cinc victòries i els altres segons llocs al Dakar semblava que l'esport de les nostres comarques havia quedat un pèl orfe. La cursa del 2016 s'afrontava sense la figura d'un campió com l'avianès. La representació d'enguany, però, era sòlida i, al final, la collita serà bona. Tots els nostres participants acabaran entre els quinze primers de les respectives classificacions i només un d'ells, un desafortunat Jordi Viladoms, ahir novament amb problemes al motor, ho farà fora dels deu primers. Un triomf, un sisè lloc, un vuitè i dos desens. Falta acabar-ho de reblar avui a Rosario.

Victòria assegurada

Era difícil que ahir passés alguna cosa que apartés de la victòria el camió de Gerard de Rooy, amb el bagenc Moi Torrallardona i el polonès Darek Rodewald a la tripulació. En una jornada en què els camions feien un trajecte notablement més curt que els cotxes i les motos, a causa de les pistes estretes que no els haurien permès avançar, va limitar-se a controlar els rivals i van entrar a 5.24 del guanyador de la jornada, un dels líders de les primeres jornades de competició, el Man del també neerlandès Pieter Versluis. Torrallardona es convertirà avui en el primer pilot o copilot de l'estat espanyol que guanya el Dakar en la categoria de camions, un fet històric per a algú que les ha vistes de tots colors en aquesta cursa abans de trobar la gran oportunitat.

Per a qui no ha acabat encara el Dakar és per a Pep Vila. Ahir va fer un pas de gegant per acabar desè i haurà de defensar, juntament amb Xavier Colomé i el sasserrenc Marc Torres, 21 minuts d'avantatge respecte del kazakh Ardavichus. En només 180 quilòmetres d'especial no hauria de tenir ensurts importants.

Gran final de Monleón

En les altres categories, Toby Price serà avui el successor de Marc Coma en motos i mantindrà el domini insultant de les KTM sobre les Honda. Gerard Farrés serà el millor dels nostres, en una brillant vuitena posició després d'un Dakar sense errades importants.

Menció especial mereix el nostre pilot amb més futur. Armand Monleón no tenia previst participar a la cursa enguany. Va anar-hi després del moviment de peces per la retirada de Coma, va començar malament, però ha anat sobreposant-se fins acabar desè. Ahir va ser vuitè d'etapa. No ha estat una bona cursa per a l'altre igualadí, Jordi Viladoms, que acabarà quinzè si aguanta els 36 segons d'avantatge que té sobre Laia Sanz.

Dakar curt per a Haro

I la millor posició, a part de per a Torrallardona, correspondrà a Àlex Haro. L'odenenc, copilot de Nani Roma, finalitzarà sisè un Dakar en què el Mini ha emergit de les profunditats del segon dia i hauria necessitat més dies de cursa, al final, per qui sap arribar al podi. El triomf serà per a un Peugeot, l'únic supervivent, del més gran, Stéphane Peterhansel.