Una maneta de gols va fer més llegendari un equip, uns jugadors, una generació de futbolistes, que ja han signat pàgines memorables. Ahir, era només un registre per a l'estadística, no suposava guanyar cap títol. Però el Barça va sortir a un dels camps més modestos que hi ha a la lliga, el del barri de Vallecas, amb la lliçó apresa i sense ànim de fer una becaina. Qui més, aquest insaciable Leo Messi que està ben disposat a trencar tots els rècords. Els col·lectius i els individuals; ni ell ni els seus companys semblen, ara per ara, disposats a aturar-se en el moment culminant del curs. El triple és un premi que volen afegir al seu palmarès, repetir-lo i ser els primers a esdevenir campions de la Champions dos cops seguits. De moment, la lliga la tenen molt a tocar, pendent només que sigui de forma matemàtica

Luis Enrique va fer rotacions en els llocs dels laterals, on va donar entrada a Sergi Roberto i Mathieu i va deixar fora els més habituals en aquestes posicions, Alves i Jordi Alba. Com és costum en el tècnic del Rayo, Paco Jémez, el Barça es va trobar amb un rival d'entrada molt valent i ambiciós, que el va pressionar fins i tot a pocs metres de Bravo, dins l'àrea blaugrana. Als 4 minuts. Embarba va tenir una clara ocasió que el porter xilè del FC Barcelona va rebutjar amb una gran seguretat; el mateix jugador va fer una altra rematada de cert perill uns minuts després però els de Luis Enrique ja s'anaven fent els amos de la pilota, amb circulacions ràpides i segures en què va lluir un Iniesta que es troba en un estat de forma excels. Luis Suárez es barallava amb tothom davant, i Neymar era un maldecap en les seves accions per l'esquerra per als defensors madrilenys.

El primer cop d'efecte del matx va arribar al minut 21, quan l'equip català va treuer un córner des de l'esquerra de Juan Carlos; en una primera instància, el porter local va blocar la pilota però se li va acabar escapant i l'home que tenia al seu costat, Rakitic, no va desaprofitar el regal, i va anotar el 0-1. El matx es va tencar uns segons després en un contracop modèlic culminat per Leo Messi i després d'un toc d'esperó genial de Neymar.

Luis Suárez hauria pogut fer el tercer en un xut que Juan Carlos va agafar al vol però el Barça també es va prendre una estona de calma. Abans del descans, el Rayo va quedar amb deu homes per l'acció de l'impetuós central Llorente, que va impactar amb Rakitic i va rebre la targeta vermella directa. Un cop ja massa dur per a uns locals amb la moral tocada tot i que amb molt de cor sobre el cmap.

Pluja de gol... i un penal fallat

No hi va haver cap mena d'excés de confiança dels blaugrana quan es va haver de retornar a la gespa. El descans no va refredar la màquina de futbol del líder indiscutible de la lliga. Neymar va tenir una clara oportunitat per marcar però no va tenir sort. No va tardar gaire a ser una realitat el 0-3. Luis Suárez, en el minut 54, ho va tornar a provar amb molta intenció però aquesta vegada la seva rematada va trobar el pal en la trajectòria. Tant se val, un Messi molt atent i oportú va fer el tercer i va acabar d'enterrar els de Paco Jémez, conscients que no era la seva nit i que davant tenien un rival de dimensió estratosfèrica, lluny del seu abast quan està tan endollat com ahir. Però l'orgull de l'equip local va tenir el seu premi justíssim amb l'1-3 aconseguit per Manucho, amb la seva rematada de cap després del servei de Bebé que va guanyar la posició a Sergi Roberto.

Suárez es va desesperar en errar un nou penal, que va costar l'expulsió a Iturra. Però Messi va decidir no fer el ronsa i amb el seu particular hat-trick convertia l'1-4. Turan hi va posar la cirereta, i el Barça no va fer més sang.