Anglaterra i Rússia s'enfronten a una amenaça de desqualificació de les seves seleccions de l'Eurocopa de França en cas que els aficionats repeteixin els incidents viscuts durant el cap de setmana a Marsella, tant a la ciutat com a l'estadi Vélodrome. El comitè executiu de la UEFA va enviar ahir una advertència en aquest sentit després d'analitzar tot el que havia passat.

En un comunicat emès ahir a la tarda, l'executiu de l'organisme va voler "expressar el seu disgust pels violents enfrontaments que van tenir lloc a la ciutat de Marsella. Aquest comportament és inacceptable per als suposats seguidors d'Anglaterra i Rússia, i no tenen cabuda en el futbol, un esport que hem de protegir i defensar".

En la nota, precisa que "s'ha advertit les dues federacions" i que "independentment de les decisions adoptades pels organismes disciplinaris independents relatius als incidents dins de l'estadi, no dubtarem a imposar sancions addicionals a la Football Association (FA) i a la Federació Russa de Futbol, incloent la desqualificació potencial dels seus respectius equips del torneig, en cas de produir-se de nou aquesta violència". Per tant, caldrà estar atents a com reaccionen les dues aficions en els pròxims partits. Els anglesos es traslladen al nord, a Lens, on dijous juguen contra els seus veïns del País de Gal·les en un duel de màxima rivalitat. Per la seva banda, els russos, amfitrions del Mundial del 2018, seran molt a prop d'ells, a Lilla, per jugar contra Eslovàquia el dia abans. La proximitat de les dues ciutats, separades per només 28 quilòmetres, pot fer pensar que els incidents s'hi reprodueixin.

De moment, la conseqüència més greu ha estat que un aficionat anglès de 51 anys lluita entre la vida i la mort després de tenir una aturada cardíaca. Va ser agredit amb una barra de metall. Les autoritats franceses van notificar, ahir a la tarda, que prohibiran la venda d'alcohol als "perímetres sensibles de les ciutats seu de l'Eurocopa", és a dir, allò on puguin comprar-ne els aficionats.

A Niça i a Alemanya

Les baralles entre els anglesos i els russos, però, no són les úniques que han tingut lloc en territori francès. A prop de Marsella, a Niça, set persones van resultar ferides dissabte a la nit en enfrontar-se un grup de joves francesos amb seguidors d'Irlanda del Nord, equip que ahir s'enfrontava a Polònia a la Costa Blava. Els fets van tenir lloc a les onze de la nit, en un carrer de vianants del centre de la ciutat, quan un grup d'entre vint i trenta joves locals van llançar ampolles contra aficionats de l'Ulster i aquests van contestar fent el mateix. La policia va haver d'intervenir per aturar la baralla, en la qual no van estar implicats els aficionats polonesos, que també es trobaven a la ciutat.

Per la seva banda, la policia alemanya va interceptar ahir divuit aficionats violents prop de la ciutat de Trier, al costat de les fronteres amb França i Luxemburg, en el marc dels controls reforçats amb motiu del primer partit de la selecció alemanya a l'Eurocopa. Sembla que eren aficionats violents d'extrema dreta procedents de Dresden, a l'est del país, que ja tenien antecedents. Les forces de seguretat sospitaven que els violents preveien fer accions ahir a Lilla, amb motiu del partit que enfrontava Alemanya i Ucraïna.

I també el terrorisme

Tota aquesta escalada de violència al voltant del futbol se suma a l'estat d'alerta que suscita la possibilitat d'un atemptat terrorista durant el torneig, com el que va tenir lloc el novembre a París. En una entrevista al setmanari Bild amb Sonntag, el titular d'Interior alemany, Thomas de Maizière, va parlar de l'estreta col·laboració que hi ha entre les forces de seguretat europees en el control d'aficionats violents, però també de l'activitat terrorista. D'aquesta manera, De Maizière explicava que "oficialment hi ha al voltant de 500 potencials terroristes vigilats a Alemanya. És un dispositiu que costa molts diners, però que resulta imprescindible" per a la seguretat.