La decepció per les derrotes a la final del Mundial del Brasil el 2014 i a la Copa Amèrica de l'any passat va deixar tocada Argentina en aquells moments. Una profunda depressió, però, s'ha apoderat ara del combinat argentí després de caure de nou a la Copa Amèrica, en l'edició commemorativa del centenari de la competició, que s'ha disputat per primer cop als Estats Units. Xile ha estat altra vegada el botxí, que va superar Argentina a la tanda de penals, després d'empatar a zero gols en finalitzar la corresponent pròrroga.

La primera conseqüència de la derrota ha estat l'inesperat adéu de Leo Messi de la selecció, anunciat pel mateix jugador després de la final. La sequera de títols del combinat absolut argentí ja fa 23 anys que dura. La seva darrera alegria data de la Copa Amèrica del 1993. Així, el nou fracàs significa un cop dur per a una generació de jugadors que han vist passar per davant una nova oportunitat d'èxit amb la selecció d'Argentina. Aquest és el cas, sobretot, de Leo Messi, que ho ha guanyat tot amb el Barça però que la sort li és esquiva amb el combinat blau cel. A més a més, en l'esmentada final davant Xile, Messi va errar el primer llançament de la tanda de penals.

"Més que ningú desitjava el títol. Lamentablement marxen amb el sarró buit d'una altra competició i ja són quatre les finals perdudes amb la selecció absoluta", declarava Messi. A la zona mixta, el crac del Barça va exposar que "pensant-hi molt en el vestidor, crec que la meva etapa a la selecció s'ha acabat. Ho he intentat, he lluitat, però són quatre finals que no he pogut guanyar. He fet tot el possible. Em sap més greu que a ningú però és evident que això no està fet per a mi". Messi, que va quedar capcot després de fallar el penal, va esperar la resolució de la tanda plorant sobre la gespa. "Ha estat molt dolorós. Xile havia fallat el seu primer penal i, si jo l'hagués convertit, hauríem agafat avantatge. M'ha tocat fallar aquest cop i estic molt trist", va reconèixer el futbolista de Rosario. D'aquesta manera, Leo Messi no ha pogut donar cap títol a Argentina amb la selecció absoluta i continua el malefici de les finals. Amb Messi a l'equip, Argentina ha caigut a les finals de la Copa Amèrica del 2007, del 2015 i del 2016 i també va acaronar el triomf en la final del Mundial del 2014; en aquella ocasió, Alemanya va vèncer a la pròrroga.

Els únics títols de Messi amb el combinat argentí són el Mundial sub-20 d'Holanda el 2005 i la medalla d'or olímpica a Pequín 2008 amb el sub-23.

L'anunci de Leo Messi de deixar la selecció d'Argentina sembla que pot tenir efecte dominó, ja que diversos jugadors, també afectats pel fracàs davant Xile, el poden seguir, com així ho va deixar entreveure el davanter Sergio Agüero. El jugador del Manchester City va comentar després del partit que "possiblement Messi no sigui l'únic futbolista que deixi la selecció. N'hi ha altres que estem avaluant la nostra continuïtat". A Messi i Agüero s'hi podrien afegir Javier Mascherano i Gonzalo Higuaín.

La decisió de deixar la selecció anunciada per Leo Messi, també va aportar declaracions per part dels rivals en aquesta darrera final. Així, el migcampista xilè Arturo Vidal va afirmar que era una "pena" que Messi hagi decidit no jugar més amb l'Argentina. "Tindrà els seus motius i, per tant, és molt complicat parlar d'aquest tema", va afegir Vidal. El seu company Gonzalo Jara, que es va assabentar de la notícia pels mitjans de comunicació va comentar davant la sorpresa que "criticar a Messi o que li caigui tota la responsabilitat a ell, crec que no és just".

El seleccionador argentí Gerardo Tata Martino, parlant de la decepció de Leo Messi va dir que "el futur sembla difícil i aclaparador a dia d'avui, però els esportistes s'aixequen moltes vegades i segurament ho tornaran a fer. La il·lusió que teníem per guanyar era molt gran però marxem amb les mans buides. Aquesta és la realitat perquè el que compta és el resultat i Xile ens ha guanyat a la tanda de penals. Hem estat justos finalistes".

Malgrat que no van guanyar la final, Leo Messi va ser escollit per formar part de l'equip ideal de la Copa Amèrica 2016, conjuntament amb els seus companys argentins Javier Mas-cherano i Nicolás Otamendi. L'onze el completen vuit xilens, Claudio Bravo (guant d'or de la Copa Amèrica), Mauricio Isla, Gary Medel, Jean Beausejour, Arturo Vidal, Charles Aránguis, Alexis Sánchez (pilota d'or del torneig) i Eduardo Vargas (màxim golejador).