La Comissió Europea (CE) ha exigit aquest dilluns al FC Barcelona, al Reial Madrid, a l'Athletic de Bilbao, a l'Atlètic Osasuna, al València, a l'Hèrcules i a l'Elx que tornin diversos milions en ajudes públiques il·legals concedides per Espanya.

El Reial Madrid haurà de tornar 18,4 milions d'euros per la cessió de terrenys entre el Reial Madrid i l'Ajuntament de Madrid, mentre que el València, l'Hèrcules i l'Elx han de tornar 20,4 milions, 6,1 milions i 3,7 milions pels avals atorgats per l'Institut Valencià de Finances per préstecs concedits a aquests tres clubs de la Comunitat Valenciana.

A més, el Reial Madrid, el FC Barcelona, l'Athletic de Bilbao i l'Osasuna hauran de reemborsar fins a 5 milions d'euros per club per haver obtingut privilegis fiscals.

La decisió arriba després que la Comissió Europea obrís diferents investigacions en profunditat i arribés a la conclusió que diverses mesures d'ajuda pública concedides per Espanya a aquests set clubs de futbol professional "els van beneficiar injustament davant altres clubs", cosa que suposa una violació de les normes comunitàries sobre ajudes d'Estat de la Unió Europea.

La primera investigació es referia a privilegis fiscals a favor del Reial Madrid, el FC Barcelona, l'Athletic de Bilbao i l'Atlètic Osasuna, que van ser tractats com a entitats sense ànim de lucre, malgrat que a Espanya els clubs de futbol professional es consideren societats anònimes a efectes fiscals.

A més, els quatre clubs es van beneficiar d'un tipus impositiu inferior (un 5%) durant "més de 20 anys, sense una justificació objectiva", va recalcar la CE.

Espanya ha adaptat mentrestant la seva legislació sobre l'impost de societats per posar fi a aquest tracte discriminatori a partir de gener del 2016, però per eliminar els avantatges indeguts rebuts en el passat, els clubs estan ara obligats a tornar els impostos no abonats.

La CE considera que les quantitats a tornar són limitades (entre 0 i 5 milions per club), però els imports exactes que han de recuperar-se per part d'Espanya els determinaran les autoritats espanyoles, va indicar l'Executiu comunitari.