A partir d´avui, i fins diumenge, es disputa a la Vall de Boí l´edició del mundial de skyrunning sota el nom de les Buff Epic Trail Aigüestortes. Hi haurà les curses de Quilòmetre Vertical, de l´Ultra i la Trail, i a més a més es farà una mitja marató. L´anoienca Laura Orgué, a la prova Vertical, i la manresana resident al Berguedà Núria Picas, en Ultra, sortiran com a favorites a la victòria. Durant el llarg cap de setmana, també seran a les competicions, amb opcions de fer grans resultats, el manresà d´adopció Agustí Roc, l´avianès Pau Bartoló o el moianès Gerard Morales.

La primera de les proves serà la del Quilòmetre Vertical, avui. Amb tan sols 2,8 km de distància caldrà salvar un desnivell de 1.033 metres. En la categoria masculina, Agustí Roc lluitarà davant especialistes de primer nivell com l´andorrà Ferran Teixidó, el txec Ondfej Fejfar o bé el colombià Saúl Padua. En dones, Laura Orgué tindrà de principals adversàries Christine Dewalle i la noruega Yngvild Kaspersen.

La matinada de dissabte serà el moment de l´inici de la prova en la categoria Ultra, amb un recorregut molt dur de 105 km i 8.000 metres de desnivell positiu i que circula pel Parc Natural d´Aigüestortes, tot un luxe paisatgístic. Pau Bartoló i Gerard Morales es trobaran amb grans corredors en la pugna per un dels primers llocs: Luis Alberto Hernández, Sebastián Sánchez, Andy Symonds, Franco Coll, Paul Hamilton, Michael Wolf, Zaid Ait Malek i André Jonsson.

En categoria femenina a l´Ultra, Núria Picas ha guanyat dos cops a Aigüestortes i busca el seu triplet per proclamar-se la campiona del món. Les seves rivals més potents són l´americana Hillary Allen, la francesa Caroline Chaverot (que va guanyar la Transgrancanaria´16), la polonesa Magdalena Laczak, la brasilera Fernanda Maciel, Anna Comet i Gemma Arenas.

Diumenge es farà la prova de Trail Marató, sobre 42 km i amb un desnivell positiu de 3.200 metres, i amb una participació també d´un primeríssim nivell.