Amb 29 anys, el manresà Martí Moreno compleix la segona temporada com a fisioterapeuta del Girona, entre el primer equip, a Segona Divisió, i el filial de Primera Catalana. Abans, simultaniejava la feina en dos clubs de futbol amateurs com el Puig-reig i el Celrà fins que li va arribar l´oportunitat del club gironí, que va viure diumenge el primer partit de lliga al camp del Sevilla B, on va empatar in extremis a tres gols.

Quina és la seva feina aquesta temporada 2016-17 al Girona Futbol Club?

Sóc un dels tres fisioterapeutes del primer equip i també estic amb el Girona B a Primera Catalana, un equip que es va salvar a darrera hora gràcies a l´ascens del Gavà a Segona B. En principi, amb l´altre filial, el Peralada, no hi tinc res a veure, les col·laboracions són molt puntuals. A diferència de la campanya passada, aquest curs no formaré part de l´organigrama del futbol base.

A la pretemporada, que pel primer equip va acabar la setmana passada, la feina dels fisioterapeutes deu augmentar, de quina manera?

Més que res perquè hi ha sobrecàrregues. Les sessions d´entrenament solen ser dobles i això ho noten els jugadors. Aquesta pretemporada no hem patit lesions greus a banda de les de Carles Mas i Richi, que ja arrossegaven de la temporada passada.

Sempre acompanya el primer equip?

En els partits a casa hi som els tres, a fora només viatja el cap dels fisioterapeutes. En el meu cas, normalment em quedo amb els lesionats i els jugadors que no han estat convocats. També faig la feina de readaptador, que seria la fase del futbolista que surt d´una lesió i ha d´estar un temps abans no torni a entrenar-se amb normalitat. En les sessions preparatòries ens repartim, dels tres que som, un és al camp i els altres dos a dins amb els futbolistes que estan lesionats. Una hora abans de cada sessió estem a punt per preparar els jugadors per fer embenatges, escalfar la musculació, etc. Aquesta temporada i arran d´un problema que va sorgir l´any passat quan un jugador va agafar les galteres, també preparem l´aigua per veure per als jugadors en els entrenaments de forma individual.

Sempre es parla que la sala de fisioterapeutes és com un confessionari. Això és així o és una llegenda?

És cert. Els jugadors venen amb els seus problemes i els expliquen. Hem fer de psicòlegs, i tant. De totes maneres hem d´estar alerta de no fer servir segons quines confessions per no perdre la confiança del jugador.

Deu ser molt diferent fer de fisioterapeuta del primer equip o del Girona B...

Sobretot pel que fa referència al material. El primer equip fa servir màquines posades al dia, com les banyeres de gel, que ajuden a recuperar; en el Girona B, tot és més manual, encara que també s´està professionalitzant força. Tenim també un nutricionista que ens ajuda a baixar els quilos que pot tenir un jugador de més.

És important la mentalitat del jugador en les lesions?

És molt important el cap. Mai no havia utilitzat tant la psicologia.

Els fisioterapeutes de qui depenen, del metge o bé de l´entrenador?

Nosaltres depenem del metge. Ara bé, si no caus bé a l´entrenador o no fas bé la feina...

El metge és el que fa la primera valoració de les lesions?

Normalment no. Els fisios som els que veiem com s´ha produït una la lesió al camp. Per això, el cap dels fisioterapeutes a una avaluació i el jugador només va al metge si es considera una dolença greu perquè es puguin fer les proves corresponents. Petites contusions o un esquinç de primer grau no arriben al metge, aquest és el nostre protocol.

Hi ha jugadors que van al ´fisio´ per evitar-se un entrenament?

Normalment els jugadors si es poden estalviar anar al fisioterapeuta ho fan, a vegades, fins i tot, per por a perdre una titularitat o una convocatòria.

El primer equip del Girona ha superat la cruesa del final de la temporada passada i s´han quedat sense l´ascens a Primera?

Tot i que hi ha hagut una renovació, hi ha força jugadors que continuen i la veritat és que les sensacions són bones, penso que ja està oblidat. A més, els nous que han arribat tenen experiència i està clar que l´objectiu del Girona és l´ascens a Primera Divisió. Veig molta cohesió a la plantilla.

Quin és l´objectiu esportiu del Girona B?

El Girona B s´ha renovat molt respecte a la temporada passada i ara és un equip que, entrenat per Javi Garcia, exjugador del Granada, té com a repte no patir a Primera Catalana. Ha treballat molt bé els aspectes defensius i potser li faria falta més gol.

Quines són les seves intencions de cara al futur?

Des que tinc la carrera sempre m´he mogut en la fisioretàpia esportiva i en concret en la del futbol. Ara, de moment, vull continuar en aquest món, seguir creixent i agafar experiència. Està clar que si puc, la meva intenció és anar més amunt. L´any que ve tinc previst fer algun curs o un màster per tenir més coneixements.