El jutge José de la Mata proposa que siguin jutjats per uns delictes que tindrien una relació directa amb el fitxatge de Neymar pel FC Barcelona, el mateix jugador, els seus pares, l´actual president Josep M. Bartomeu, l´expresident Sandro Rosell, així com el club català i el Santos. El magistrat de l´Audiència Nacional ha proposat que siguin jutjats pel cas de corrupció entre particulars i estafa impròpia. En l´escrit que posa fi a la instrucció i arran de la querella presentada per

l´empresa DIS, el titular del Jutjat Central número 5 dóna deu dies a l´acusació perquè sol·liciti una obertura de judici oral.

En la seva resolució, De la Mata recorda que va ordenar reobrir la causa el setembre passat per tal de continuar les diligències. En opinió de l´instructor, el contracte que es va signar el 2011 pel qual Neymar rebria 40 milions d´euros en cas de fitxar pel FC Barcelona més endavant «hauria alterat el lliure mercat en els fitxatges, ja que s´impedia que el jugador entrés al mercat d´acord amb les regles de la lliure competència, de tal manera que s´obtingués més quantitat econòmica del traspàs».

Segons el parer del magistrat, l´actuació de l´aleshores president del Barça, Sandro Rosell, i del seu vicepresident, Josep M. Bartomeu, es va realitzar sense informar ni el Santos ni DIS, empresa que tenia el 40% dels drets de Neymar, i tot això mentre el jugador estava sota la disciplina del club brasiler.

Respecte a la sol·licitud que va fer el fiscal per a l´arxiu del cas amb relació al president Bartomeu, De la Mata insisteix que va tenir «un perfecte coneixement i va participar en tots els elements que la sala ha considerat que sustenten el que és l´existència del delicte». Respecte a Rosell i Bartomeu, el jutge creu que «van articular tot un paquet de contractes simulats sense més fi que ocultar l´import real que tenia tota l´operació».

Anit, el Barça va comunicar que ha decidit presentar un recurs «a la interlocutòria en el marc del que és la querella interposada pel fons d´inversió DIS». La junta directiva expressa la seva sorpresa i la total disconformitat amb la resolució i els raonaments, «especialment si es té en compte que aquest mateix magistrat va decidir sobreseure el cas de tots els investigats el mes de juliol passat i, que en el cas del president Bartomeu, el Ministeri Fiscal ni tan sols va proposar la seva acusació. Si s´obre judici oral, el FC Barcelona mantindrà totes les tesis que defensa per demostrar la innocència dels investigats».