La Guàrdia Civil va detenir ahir a Barcelona una de les 34 persones, entre elles set tennistes, arrestades per arreglar suposadament partits de tennis, amb la qual cosa van aconseguir beneficis en apostes de més de mig milió d'euros en tornejos a Espanya, la majoria a Sevilla, i a Portugal des del 2013.

Segons fonts properes a la investigació, el detingut a Barcelona no és tennista. Tots els esportistes que van ser conduïts a dependències policials ocupen llocs entre el 800 i el 1.400 del món, entre el 30 i el 360 d'Espanya. Segons la responsable de l'operació, la tinent María Jiménez, la principal casa d'apostes perjudicada és Bet365.

Categories menors

Amb aquesta operació, anomenada Futures, la Guàrdia Civil va desmantellar una organització que manipulava partits de la categoria que rep aquest nom i també Challenger, sobre els quals disputaven apostes en línia. Fins ahir s'havien detectat disset esdeveniments esportius suposadament arreglats celebrats a Sevilla, Huelva, Tarragona, Madrid i Porto, tot i que les autoritats estaven pendents de rebre informació per part de mitjans d'apostes sobre si han estat corromputs altres esdeveniments dels quals encara hi ha sospites.

Amb intermediaris

Les primeres investigacions sobre el tema van permetre conèixer la figura de l'intermediari, un dels tennistes detinguts, que mantenia contacte directe amb altres jugadors per arreglar els resultats i així obtenir una quantitat proporcional de l'aposta. Pocs dies abans dels tornejos, forçava una trobada amb els jugadors i els oferia quanties concretes per arreglar determinats aspectes del partit. Habitualment eren la pèrdua de determinats jocs sota el seu servei.

Si l'intermediari no corrompia el jugador, li arribava a oferir el doble o el triple de la comissió. Al final, aquest acceptava per por de represàlies de l'organització. Un cop que això succeïa, l'intermediari ho comunicava als capitostos, els quals, a través d'una aplicació de missatgeria instantània, creaven grups de difusió amb persones de confiança i familiars fent possible així l'augment dels guanys generats amb les apostes realitzades.