Una de les entitats esportives amb més recorregut a Manresa és, sense cap mena de dubte, el Club Tennis. Amb més de cinquanta anys de vida (es va formar l'any 1965) el club bagenc s'ha anat consolidant en l'àmbit català, i des del 2015 ha fet un salt important pel que fa a resultats. Aquesta darrera temporada l'equip absolut del club es va proclamar campió de la lliga catalana i de l'estatal de tercera divisió, a més d'arribar a les semifinals del campionat de Catalunya.

El 1960 el tennis va fer el primer acte de presència a la capital bagenca, amb la creació d'unes pistes a la zona del Casino. Cinc anys més tard va néixer el CT Manresa, amb uns primers socis que volien practicar el seu esport favorit sense necessitat de competir. No va ser fins a principi dels anys setanta que es van crear els primers equips veterans i absoluts per competir en àmbit federatiu i es van introduir les classes de tennis a través dels directors Pere Muixí, que es va jubilar fa dos anys, i Miquel Murcia, que encara es manté a l'entitat. L'any 1974 es va fundar l'escola pròpiament dita, sota la direcció de Murcia, i gràcies a això va arribar la primera fornada de jugadors de nivell i la creació dels equips de base. A final dels anys vuitanta va sortir un dels millors tennistes del club: Pere Cots, que va ser cridat per anar a entrenar-se a les instal·lacions de la Federació Catalana.

A la dècada dels noranta es van obtenir resultats destacables, com ara algun campionat de Catalunya o alguna lliga catalana, però no va ser fins fa dos anys, el 2015, que l'entitat va protagonitzar un salt important. Aquesta temporada, l'equip absolut del club, format majoritàriament per jugadors formats a la casa, es va proclamar campió d'Espanya de divisió de bronze (el primer títol estatal de l'entitat) i va obtenir l'ascens a la d'argent. A més, també es van endur la lliga catalana de primera divisió i van arribar a les semifinals del campionat de Catalunya, on van caure davant el Barcino, una de les tres millors formacions estatals. Tots aquests èxits no es poden entendre sense el treball dels entrenadors de l'escola de tennis del club, que forma gairebé 150 nois i noies amb ganes d'aprendre.

Actualment, el Club Tennis Manresa té un total de setze formacions, deu de les quals són de base: dos benjamins (masculí i femení), dos alevins, dos infantils, dos cadets i dos júniors. Ordenats per escala d'edat, llavors trobem l'absolut masculí i cinc conjunts veterans, tres de masculins i dos de femenins. La principal mancança de l'entitat és la falta d'un equip absolut femení, però es preveu que això es pugui solucionar en els propers anys gràcies a les noies que pugin dels equips inferiors del club.

A nivell individual, cal destacar tres tennistes que han estat algun cop entre els cent millors del rànquing estatal absolut. Marc Lluís Vargas, integrant de l'absolut manresà, i David Biosca, que havia passat pel club i que fa quatre temporades és a la universitat americana de l'est de l'estat de Tennessee, van arribar a ser entre els cinquanta millors; i Pol Vaquero, un altre dels jugadors del primer equip bagenc, va arribar a ser el número 78 d'Espanya fa dues temporades.

A l'estiu no hi ha aturada

Els mesos d'estiu l'activitat a les instal·lacions del Club Tennis Manresa no s'atura. D'una banda, hi ha l'estada de competició, i de l'altra, les tradicionals estades d'estiu. L'estada es du a terme al juliol i hi prenen part uns vint nois i noies que ja formen part d'algun dels equips del club. Al matí s'entrenen durant tres hores diàries i a la tarda prenen part en els Circuits Juvenils d'Estiu que organitza la Federació Catalana. Pel que fa a les estades, ja fa quinze anys que funcionen, i són una porta d'entrada tant a l'escola de tennis com a la de pàdel. A més, es fan durant totes les vacances d'estiu escolars, és a dir, des del juny fins al setembre. Els darrers dos anys, a l'agost, el Club Tennis Manresa juntament amb la Fundació Rosa Oriol i també Càritas (que s'hi ha afegit enguany) organitzen unes estades gratuïtes per a persones amb risc d'exclusió social, que poden fer ús de les instal·lacions del club i conèixer més de primera mà un esport com el tennis.

Un dels projectes que té en ment la junta de l'entitat, encapçalada pel president Anjo Valentí, és crear una acadèmia internacional a Manresa durant els mesos d'estiu. Segons Valentí, «molts nois de la Xina o altres països asiàtics passen algunes setmanes a Catalunya per tal d'entrenar-se, i hi ha acadèmies internacionals de Barcelona que els busquen allotjament, servei de restaurant i l'oportunitat d'entrenar-se a les seves instal·lacions. La nostra idea és fer una cosa semblant, però de moment només és un simple esbor-rany».

El Torneig Tous, un clàssic

Una de les activitats de referència que du a terme el Club Tennis Manresa temporada rere temporada és el Torneig Tous, que enguany va arribar a la 27a edició. Aquest curs hi van participar més de 300 joves tennistes, repartits en les cinc categories del campionat: júnior, cadet, infantil, aleví i benjamí. Els jugadors amfitrions van tenir una alta quota de protagonisme, ja que es van imposar en tres de les categories. En benjamí femení, la local Carlota Vilà va proclamar-se campiona després de der-rotar a la final la jugadora del SeBall Tennis Xènia Jezequel. En aleví femení, la tennista del CT Manresa Laia Garriga va derrotar a la final la jugadora del Poliesportiu Puigcerdà Sophie Perelló. Finalment, en infantil masculí, l'amfitrió Pol Masafret va superar el tennista del CT Vic Kenenth Ravbinad.

El pàdel, també present

Però al CT Manresa no només es practica exclusivament el tennis, sinó que també hi ha una escola de pàdel, que és la principal de la comarca del Bages i que està dirigida per Jaume Carreras. Aquest centre es va obrir l'any 2009 i ja té un total de 80 participants, tot i que encara no són a un nivell competitiu tan alt com els nois del tennis. La majoria d'aquests jugadors prenen part en competicions d'Interclubs per a no federats. Segons Valentí, «Carreras sempre em diu que vol que els nois comencin a l'escola de tennis i, quan tinguin una mica de nivell, passin al pàdel, sempre que aquesta modalitat els faci el pes».