L'excepcionalitat caracteritza la mort d'un home a mans de la seva parella femenina. No és gens habitual, si bé a Manresa s'ha donat l'excepció que confirma la regla, amb la mort del manresà Dani Soria a mans de Grisel Díaz, amb la qual vivia feia un mes. Segons una recerca feta per Regió7 i a partir de dades del Consell General del Poder Judicial, el 7% de les morts per violència en l'àmbit de la parella tindrien l'home com a víctima. A Manresa, al Servei d'Informació i Atenció a la Dona (SIAD) Montserrat Roig, en divuit anys d'existència han tingut un parell de casos d'homes que se'ls han adreçat per demanar-los ajuda per casos de violència domèstica.

Sense dades

El cert és que, així com a l'entorn de la violència masclista hi ha tota una maquinària que s'ha anat greixant amb els anys i que permet tenir un control detallat dels casos per poder fer front a aquesta xacra social, pel que fa als homes no hi ha ni tan sols un registre de les denúncies ni de les morts. No el té el departament d'Interior, que separa les dades estadístiques en violència masclista i domèstica però, en les darreres, només se centra en la violència domèstica contra la gent gran i contra els menors.

En el cas del Consell General del Poder Judicial, cal remuntar-se al 2011 per tenir les dades dels homes morts a mans de les seves parelles. Van ser set morts, cinc de les quals causades presumptament per dones i dues per homes. Aquell mateix any van morir per violència masclista 62 dones (el 92,5% de les persones mortes a mans de les seves parelles). Els anys posteriors, el Consell General del Poder Judicial ha continuat recollint anualment les dades a través del seu Observatori contra la violència domèstica i de gènere; si hi surten dones com a autores de l'agressió, però, és perquè han matat altres dones amb les quals mantenien una relació, no homes. L'Institut Nacional d'Estadística també aplega anualment l'estadística de Violència domèstica i Violència de gènere, però en aquests informes tampoc no hi consta si hi ha víctimes mortals homes. Al marge que siguin casos molt comptats, és un buit que caldria omplir.