La companyia elèctrica Endesa va anunciar ahir que presentarà un recurs de cassació al Tribunal Suprem contra la sentència de l'Audiència de Barcelona que confirma la condemna pel gran incendi del 1994 al Berguedà. Si l'alt tribunal admet a tràmit el recurs, això significarà que els 117 perjudicats encara no podran cobrar les indemnitzacions, quan ja han passat 21 anys després dels focs.

La sentència de l'Audiència, que ahir va avançar Regió7, confirmava la resolució que fa tres anys va dictar el Jutjat de Primera Instància 11 de Barcelona, que considerava corroborat que el foc, originat a Gargallà, va ser causat pel mal estat d'una línia elèctrica. Tal com explicava ahir aquest diari, l'única modificació que ha fet l'Audiència en la nova sentència és en l'import de les indemnitzacions, que passarà a ser un total de 45 milions d'euros, enlloc de 50. Aquest lleuger descens respon al fet que ara a les indemnitzacions s'hi aplicarà l'IPC des del 1994, enlloc dels interessos legals.

Fonts d'Endesa van explicar que el recurs al Suprem deixarà de banda el càlcul de les indemnitzacions i se centrarà exclusivament a demanar l'absolució de la companyia. Segons les mateixes fonts, Endesa creu que les dues sentències condemnatòries assenyalen la línia elèctrica per l'eliminació d'altres factors, però sense que existeixi cap prova directa que realment causés el foc.

La companyia presentarà el recurs en els propers vint dies. Si el Suprem l'accepta a tràmit, això significarà que el procés encara es pot allargar un o dos anys més i que, per tant, els afectats, després de 21 anys d'espera, encara no podran cobrar les indemnitzacions (excepte una petita part dels perjudicats que van arribar a un acord amb la companyia).

Advocats dels afectats, però, ja han anunciat a aquest diari que, si Endesa acaba presentant el recurs, demanaran al Suprem que només l'accepti a tràmit per als casos de perjudicats que han de cobrar més de 600.000 euros, però no per a la resta.