El Jutjat Penal número 3 de Lleida ha condemnat a un any i mig de presó el propietari de l'escorxador Mafriseu de la Seu d'Urgell per un delicte contra la salut pública. La sentència recull que, tal com defensava la fiscalia, l'empresa va utilitzar un gas no autoritzat a la Unió Europea (UE) per envasar carn; el monòxid de carboni (CO).

Tot i que el ministeri fiscal també demanava que s'imposés a l'acusat, de 55 anys, una multa de 12.000 euros, el jutge ho ha deses-timat, ja que l'acusat ja va pagar una multa més elevada per infracció administrativa a l'Agència de Salut Pública de Catalunya.

La investigació es va iniciar arran d'una denúncia anònima a la comissaria dels Mossos d'Esquadra d'Olot el 13 de maig del 2014. Un dia després, s'inspecciona Mafriseu i es troba a l'empresa una màquina amb monòxid de carboni però ningú analitza, segons la defensa, si als envasos presumptament afectats hi havia el gas.

Segons la fiscalia, es van distribuir uns 400.000 envasos d'aquests productes carnis destinats al consum humà, sota la denominació d'origen protegida Bruneta, en 200 punts de venda distribuïts per més de 140 municipis de Catalunya, així com en part d'Aragó i València. En cap dels envasos no figurava cap indicació del monòxid de carboni, que no està autoritzat com a additiu alimentari a la Unió Europea, tot i que sí que està autoritzat el seu ús en països com els Estats Units, segons indica la sentència. La finalitat d'aquest gas en l'envasat de carn fresca és mantenir el color vermell del producte durant més temps.