El matrimoni anarquista acusat d'haver atemptat a la basílica del Pilar i d'haver-ho intentat al monestir de Montserrat, l'any 2013, van negar ahir els fets, durant el judici celebrat a Madrid. Els acusats van negar integrar cap organització terrorista, cosa que, van dir, seria contrari a les seves idees.

Els dos acusats, d'origen xilè, van assegurar que no havien participat en l'atemptat contra la basílica del Pilar, el 2 d'octubre del 2013, on va resultar ferida una dona, i que tampoc no n'havien preparat un altre a Montserrat. Segons van assegurar, el dia que van ser gravats per les càmeres del monestir hi havien anat per visitar-lo com a turistes, "per interès cultural".

L'Audiència Nacional va iniciar ahir el judici de Francisco Javier Solar Domínguez i Mónica Andrea Caballero Sepúlveda, per a qui la fiscal demana 44 anys de presó per diversos delictes, entre aquests pertinença a organització terrorista.

Els dos acusats, que només van respondre preguntes dels seus advocats, ja van ser jutjats en una causa similar a Xile, en la qual van resultar absolts. Segons la fiscal, tots dos formaven part del Comando Insurreccionalista Mateo Morral, que estava integrat al seu torn en els Grups Anarquistes Coordinats, una estructura que es va crear el 2012 per organitzar els grups anarquistes que fins a aquell moment actuaven aïllats.

Els processats van negar pertànyer a cap organització terrorista, perquè és contrari al seu ideari anarquista, que considera "perjudicial per a l'ésser humà qualsevol cúpula de poder", ja que "afecta la llibertat individual".

Solar va dir que havia estudiat antropologia i que en arribar a Barcelona va fer un màster universitari a l'Escola de Filologia en què va treure una nota de 8,5. Va reconèixer que havia participat en manifestacions i en assemblees amb anarquistes i representants d'altres col·lectius polítics, però que no havia comès cap atemptat, ni tingut armes ni explosius ni integrat cap organització terrorista.

La seva dona va dir que té estudis universitaris en pedagogia en arts visuals i que està matriculada a la UNED. Com el seu marit, Caballero va assegurar que mai no havia estat a Saragossa i que a Montserrat hi havia anat d'excursió.