El Tribunal Suprem ha desestimat el recurs interposat per CiU contra l'acord de la Junta Electoral Central del 20 de maig del 2015 que va prohibir l'ús de l'estelada en espais i edificis públics de les quatre demarcacions durant la campanya de les eleccions municipals del 24 de maig del 2015 perquè simbolitza les aspiracions d'una part de la societat catalana, però no de tota. La presència d'estelades als balcons dels ajuntaments ha creat polèmiques, algunes de les quals han tingut recorregut judicial. La mateixa alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha estat citada pel jutge perquè el consistori va mantenir la bandera independentista al balcó, en aquest cas en les eleccions catalanes i estatals. Venturós es va negar, però, a comparèixer davant del jutge.

La sala contenciosa administrativa de l'alt tribunal ha avalat en una sentència la prohibició de penjar estelades en edificis públics i ha determinat que el seu ús i exhibició per part d'un poder públic "només pot ser qualificat de partidista", ja que, segons el tribunal, s'associa a una part de la ciutadania però "no és representativa" per a la resta dels ciutadans "que no s'alineen amb aquesta opció ni amb els seus símbols".

Durant la campanya de les eleccions municipals del 2015, Societat Civil Catalana va presentar un recurs davant la Junta Electoral Central (JEC) en què denunciava la presència d'estelades en espais i edificis públics de les quatre demarcacions catalanes perquè, segons l'entitat, afavoria les opcions polítiques dels partits independentistes. La JEC li va donar la raó i CiU va recórrer la decisió al Tribunal Suprem.

Per la seva banda, Societat Civil Catalana ha exigit que es retirin les estelades de tots els edificis públics després de la decisió del Suprem. Els responsables de l'entitat consideren que la sentència suposa "un pas cap a democratització real de Catalunya en la mesura que estableix, segons afegeix, que els símbols que no són de tota la ciutadania no s'han d'exhibir en edificis i espais públics". L'entitat apunta que la sentència "reforça" la idea de pluralitat en la societat catalana perquè qualifica la bandera independentista com una ensenya d'una part i no del conjunt de la ciutadania. Societat Civil Catalana ha demanat l'execució immediata de la sentència per part de les corporacions públiques.