El fiscal coordinador d'Urbanisme i Medi Ambient de Barcelona, Antoni Pelegrín, ha presentat als jutjats de Berga una nova querella contra l'exalcalde de Cercs Ferran Civil per la seva gestió mentre va ser al capdavant del consistori. La denúncia afecta també l'actual primera tinent d'alcalde, Ana Isabel Rodríguez, que ja va ser regidora d'Urbanisme en el mandat de Civil. El fiscal acusa tots dos polítics d'haver permès tancar un camí públic per satisfer l'interès d'un particular i d'haver-ho fet sense atorgar cap llicència.

Civil ja va ser condemnat per un tema urbanístic i actualment afronta altres processos judicials de les mateixes característiques, tots ells impulsats per la fiscalia d'Urbanisme després d'haver rebut les denúncies d'un regidor de l'oposició, Germán Sánchez.

En aquest nou cas, el fiscal acusa Civil i Rodríguez de dos delictes contra l'ordenació del territori, cadascun dels quals està castigat per penes d'entre un i quatre anys de presó. La querella també s'adreça a l'exsecretari municipal Pau Llorens i l'exarquitecta Carme Casas, que ja van ser condemnats pel mateix cas que Civil i que també estan immersos en altres processos. De fet, Casas, que és gerent del Consell Comarcal del Berguedà, ja acumula dues condemnes per temes de Cercs.

Els fets denunciats ara es remunten al 2007, quan l'Ajuntament va donar permís a una veïna del municipi perquè col·loqués un cadenat per tancar l'accés del camí de la Casa de la Mina, conegut com el camí de Peguera. Segons la fiscalia, es tracta d'un camí públic d'interès paisatgístic i forestal, de titularitat municipal. La dona, que també va rebre el permís per instal·lar-hi un senyal de "carrer sense sortida", pretenia d'aquesta manera que no s'acostessin cotxes a la seva propietat. Segons el fiscal, l'Ajuntament, a banda de saltar-se el planejament, li va atorgar el permís sense formalitzar cap tipus d'expedient urbanístic ni demanar cap informe tècnic.

Una tanca bloquejava el pa

L'any 2010, els regidors de l'oposició van denunciar que en el mateix camí s'havia instal·lat una tanca metàl·lica que impedia el pas. Segons la fiscalia, però, l'alcalde va evitar respondre sobre si aquell tancament tenia llicència i si s'ajustava a la legalitat urbanística. Posteriorment, l'any 2014, els acusats, segons la fiscalia, van procedir a autoritzar la tanca com si fos de nova construcció, encara que sabien perfectament que feia anys que estava instal·lada i tolerada.

Els jutjats de Berga han admès a tràmit la querella i han citat a declarar tant els acusats com diversos testimonis per al proper juny.