El saló de sessions de l'Ajuntament de Manresa acollirà dijous, a les 8 del vespre, l'acte institucional del 200è aniversari de la creació del Col·legi de Procuradors de Manresa, que tindrà l'assistència del conseller de Justícia, Carles Mundó. L'organisme professional, que actualment reuneix 36 col·legiats del Bages, el Berguedà i l'Anoia, celebra l'efemèride reivindicant el paper de la professió a l'hora de col·laborar amb l'administració de Justícia i d'agilitzar els processos judicials.

Els procuradors són professionals jurídics que coneixen el funcionament dels òrgans judicials i que representen les diferents parts en un procés. És una professió amb segles d'antiguitat, com demostren els més de 500 anys d'història del Col·legi de Procuradors de Barcelona. El de Manresa es va crear l'any 1816, però alguns documents demostren que anteriorment ja hi havia hagut un col·legi de procuradors a la ciutat.

Així ho ha plasmat l'historiador manresà Francesc Comas en un llibre escrit per a l'ocasió, on recull els 200 anys d'història del col·legi manresà, que fins als anys 80 també aixoplugava els procuradors de Terrassa (fins que van passar a integrar un col·legi independent). El llibre serà presentat en l'acte de dijous, al qual també assistiran, entre d'altres, el president del Consell de Procuradors de Catalunya, Ignacio López Chocarro, i el del consell espanyol, Juan Carlos Estévez Fernández-Novoa.

"Vam considerar interessant fer un llibre sobre la història dels 200 anys del Col·legi de Procuradors de Manresa, després que el Col·legi de Barcelona, amb motiu dels seus 500 anys, també n'escrivís un", explica la degana dels procuradors manresans, Ester Garcia. "En el llibre, Francesc Comas ha recopilat fotografies i documents que guardaven famílies de procuradors d'aquí a Manresa i ha escrit la història de l'evolució de la nostra professió", afegeix.

Una altra iniciativa per celebrar l'efemèride ha estat l'elaboració d'una insígnia nova del col·legi, amb l'escut brodat amb la inscripció 1816-2016, un emblema que a partir d'ara lluiran tots els col·legiats a les seves togues.

L'aniversari, explica Garcia, arriba en un moment en què "des de segons quins mitjans a vegades es qüestiona la nostra professió avui en dia. Però nosaltres reivindiquem més que mai la figura del procurador: som una garantia que un procés judicial es tramitarà amb més rigor i solvència", assegura. "Nosaltres cada dia anem als jutjats i som essencials per agilitzar tots els procediments", afegeix.

Garcia assenyala que, "sense ser funcionaris, fem una funció semipública, perquè col·laborem amb l'administració de Justícia, i més amb les últimes reformes, ja que se'ns han encomanat tasques de component més públic, com ara fer les notificacions i les citacions". I, destaca, "també estem agafant una dimensió més social, perquè estem signant molts protocols amb els ajuntaments en tots els temes de desnonaments".

Ara, conclou Garcia, la principal petició de la professió "és que també puguem fer les execucions de sentències, tal com passa en altres països com França".