La majoria de pagesos utilitzen per segar màquines recol·lectores que també trituren la palla. Però alguns, per dur a terme aquesta última acció, encara fan servir picadores antigues, acoblades en tractors, com la que va causar el gran incendi d'Òdena l'estiu passat.

Fins ara, el seu ús residual havia deixat aquestes trituradores fora de la normativa de prevenció d'incendis. Després del cas d'Òdena, però, el departament d'Agricultura ha decidit prohibir aquest estiu l'ús d'aquestes eines quan hi hagi el mateix risc d'incendis que el 26 de juliol del 2015, el dia que es va declarar el foc. Així ho va explicar ahir el cap dels Agents Rurals de la Catalunya Central, Jaume Torralba, durant la presentació amb els Bombers i amb Interior de la campanya forestal d'aquest estiu a les comarques centrals.

L'incendi d'Òdena, que va cremar 1.290 hectàrees de l'Anoia i el Bages, es va declarar en un dia en què hi havia activat el nivell 2 d'alerta (d'un màxim de 3). Ara, en canvi, aquesta pròxima campanya de sega, quan hi hagi activat aquest mateix nivell de risc, els agricultors no podran utilitzar trituradores de palla acoblades a tractors entre les 12 del migdia i les 6 de la tarda. Si hi ha activat el nivell 3, la prohibició serà durant tot el dia.

Segons Torralba, però, a la Catalunya Central només es té constància d'una mitja dotzena de pagesos que encara utilitzen aquest sistema per triturar la palla, bàsicament a l'Anoia i al Solsonès, sense que hi hagi, però, dades oficials. Torralba va explicar que la regulació s'ha fet a recomanació de la fiscalia, després que el jutge arxivés la causa contra l'agricultor d'Òdena perquè la seva activitat no estava aleshores prohibida. Torralba va explicar que aquest tipus d'eines, en dies amb risc d'incendis, poden representar un alt perill, perquè desprenen espurnes quan impacten contra les pedres.

Pel que fa a la maquinària agrícola restant, la regulació en dies de risc d'incendis serà la mateixa que hi havia els últims anys. Com cada any, els Agents Rurals han iniciat la campanya informativa entre els agricultors per informar-los sobre les mesures de seguretat que han de prendre quan seguin o embalin als camps amb la maquinària. La campanya ha inclòs quatre jornades informatives i la penjada de cartells informatius en diferents punts habituals de treball i de reunió d'agricultors. Els Agents Rurals també han preparat uns adhesius que lliuraran als pagesos in situ, quan estiguin treballant al camp, perquè els enganxin a les màquines. Als adhesius, es recorda l'obligació de portar extintors i motxilles d'aigua quan hi hagi el nivell màxim d'incendi.