El risc d'incendis a la Catalunya Central augmenta avui, i coincideix amb el gros de l'onada de calor, però ahir el Bages ja va viure el primer foc important d'aquest estiu, propiciat per l'augment de la temperatura, la baixa humitat i el vent de marinada. Va ser a Sant Feliu Sasserra, a la mateixa zona on el 2012 ja hi va haver un incendi que aleshores va afectar més de 300 hectàrees. En aquesta ocasió, el foc va cremar unes 92 hectàrees i es va donar per estabilitzat a les 8 del vespre. D'aquesta superfície, el 54% són camps, mentre que el 46% és àrea forestal. Els Bombers preveien anit poder donar per controlat l'incendi durant aquest matí.

El foc es va originar poc després de 2/4 de 3 del migdia al costat de la carretera B-431, a l'altura del quilòmetre 61, entre Sant Feliu Sasserra i Avinyó, per causes que els Agents Rurals continuen investigant, tot i que sospiten que sigui per una imprudència. En tot cas, el conseller d'Interior de la Generalitat, Jordi Jané, que va visitar ahir Sant Feliu Sasserra, va descartar que el foc hagi estat provocat per maquinària agrícola.

Amb les flames ja estabilitzades, Jané reconeixia que, al principi de la tarda, "temíem el pitjor, ja que l'incendi hauria pogut arribar fins a les 800 hectàrees". Durant aquesta passada nit, va explicar, era previst que els Bombers continuessin a la zona remullant el terreny, per assegurar el perímetre del foc.

L'incendi es va declarar en una zona coneguda com el Pilar, va cremar una casa abandonada al coll de Bassa i es va propagar ràpidament, en dos flancs diferents cap al nord-oest, un dels quals anava en direcció a Sant Feliu Sasserra. Simultàniament, es va generar una gran columna de fum, que es va poder veure aviat des de quilòmetres de distància, en diverses zones del Bages, el Berguedà, el Moianès, el Lluçanès i Osona. Els veïns de Sant Feliu, angoixats, van començar a veure com el foc i el fum s'acostaven fins a la població. Per aquest motiu, els Mossos van demanar als veïns que no sortissin al carrer i que es quedessin a casa. També van fer el mateix amb les masies de l'entorn. De fet, les flames es van acostar directament a una granja molt propera a Sant Feliu, on va cremar un cobert, unes 200 bales de palla i una màquina segadora.

Al llarg de la tarda, hi van arribar a treballar una cinquantena de dotacions dels Bombers, entre terrestres i aèries. Els efectius van demanar maquinària pesant per poder obrir franges de seguretat per fer front al flanc esquerre del foc, que era el més actiu. En canvi, el flanc dret, que es va propagar amb més lentitud, va anar a parar al fons d'un barranc. El fet que el vent anés amainant va facilitar el treball dels Bombers.

En l'extinció del foc també hi van col·laborar les ADF de la Federació del Bages, d'Osona i del Lluçanès. Molts voluntaris i veïns es van agrupar a l'entrada de Sant Feliu per la banda d'Avinyó, per coordinar el dispositiu. Entre ells hi havia l'alcalde de Santa Maria de Merlès, Josep Costa. "Al principi, hi ha hagut molta alarma, i molts nervis per la presència tan propera del foc, però, per sort, els Bombers han fet front a les flames", manifestava. "Ha anat molt ràpid, de seguida hem tingut l'incendi aquí. Però s'hi ha donat una bona resposta", deia al seu torn un voluntari d'ADF, Albert Mas.

El centre de comandament avançat es va ubicar a les escoles de Sant Feliu, on ahir al vespre es van reunir diverses autoritats i comandaments, entre els quals el conseller d'Interior, Jordi Jané; el director d'Emergències, Juli Gendrau; el cap dels Bombers de la Catalunya Central, Francesc Boya; l'alcalde de Sant Feliu, Joan Ramon Soler; el cap dels Agents Rurals de la Regió Central, Jaume Torralba; i la delegada del Govern a les comarques centrals, Laura Vilagrà.