Una canonada que s'havia de renovar quan acabessin les obres de la Bonavista va rebentar ahir al matí a causa del seu mal estat i del sotragueig de la maquinària. Com a conseqüència, es va inundar el tram de la carretera de Vic entre la carretera de Santpedor i el carrer Gaudí. Es tracta de la segona avaria de la xarxa d'aigües que es produeix en aquest sector de Manresa des que es van iniciar les obres de construcció de la rotonda. Aigües de Manresa va reconèixer ahir que la fuita va ser a causa de les obres i va advertir que es poden produir més casos aquest estiu, mentre durin els treballs.

La fuita va tenir lloc a 1/4 de 8 del matí a l'inici de la carretera de Santpedor, a tocar de la cruïlla de la Bonavista. Com a conseqüència, un total de 45 domicilis de la carretera de Santpedor, entre el Museu de la Tècnica i el Passeig, es van quedar sense subminsitrament d'aigua, que no van poder recuperar fins al cap de sis hores.

La incidència va portar el caos al trànsit de la zona, ja prou complicat des que es van iniciar les obres. La fuita d'aigua va tenir lloc a la vorera de la cruïlla entre la car-retera de Santpedor i la carretera de Vic (a la banda esquerra en sentit descendent), un punt on hi havia hagut el Banc Sabadell.

En pocs minuts, la calçada de la carretera de Vic va quedar inundada, entre Bonavista i Gaudí. La Policia Local va tallar la circulació dels vehicles que entraven a Manresa per la carretera de Vic a l'alçada del carrer Gaudí i va desviar el trànsit pels carrers Indústria i Sant Antoni Maria Claret. Aquest tall de trànsit es va sumar a la restricció circulatòria que hi ha actualment al nus de la Bonavista per les obres de construcció de la rotonda i també al tall del carrer Indústria (per les obres de reparació del sostre del túnel).

Tècnics d'Aigües de Manresa, de l'Ajuntament i operaris de la constructora Grup Mas van treballat al lloc dels fets per reparar la canonada afectada. La circulació de vehicles va quedar restablerta cap a 3/4 de 10 a la carretera de Vic, mentre que el primer tram de la carretera de Santpedor, en sentit ascendent, encara va trigar unes hores més a obrir. La força de l'aigua, en el primer moment, va fer témer als tècnics que la calçada hagués quedat afectada.

El director d'operacions d'Aigües de Manresa, Ricard Tomàs, va atribuir la causa de la fuita a la manipulació que s'ha hagut de fer de la xarxa les últimes setmanes i al sotragueig que la maquinària d'obra causa a la zona. Tomàs ja va advertir que, mentre durin els treballs, es poden repetir noves fuites: «A causa de les obres, hi ha un risc important, perquè a la Bonavista hi ha una concentració d'instal·lacions d'aigua i de molts altres serveis». Segons Tomàs, les darreres setmanes s'han fet treballs preventius per intentar garantir al màxim l'abastament d'aigua de la zona, com per exemple la substitució de vàlvules, algunes de les quals eren molt antigues. «Aigües de Manresa està fent tot el possible perquè, mentre durin les obres, no es produeixin afectacions. Però tenint en compte que cada dia treballa a la zona maquinària pesant, el risc d'avaries continua sent important», va admetre. La canonada que es va rebentar ahir, va afegir, s'havia de renovar al final de les obres.