Troben l'origen de certa diabetis en una alteració de les neurones

Relacionen l'incorrecte funcionament d'un reticle cerebral amb la diabetis 2, al marge del pes corporal

11.07.2015 | 00:00

Investigadors de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) de l'Hospital Clínic de Barcelona han descobert que les alteracions en un tipus específic de neurones de l'hipotàlem tenen relació amb el desenvolupament de la diabetis de tipus 2, al marge del pes corporal.
La investigació, que publica en portada la revista Cell Reports, ha descrit un mecanisme molecular que relaciona el desenvolupament de diabetis de tipus 2 amb el funcionament incorrecte d'un orgànul cel·lular, el reticle endoplasmàtic, en un tipus de neurones anomenades POMC que es troben a l'hipotàlem.
El reticle endoplasmàtic és un orgànul cel·lular que s'encarrega, entre d'altres coses, de la maduració de les proteïnes i de la seva distribució dins o fora de la cèl·lula. Quan no funciona correctament, les proteïnes no es formen bé i s'acumulen, impedint que es desenvolupin amb normalitat algunes funcions cel·lulars.
Aquest mal funcionament, que causa el que es coneix com a estrès del reticle, s'ha relacionat amb malalties metabòliques com l'obesitat o la diabetis de tipus 2.
"Fins ara se sabia que l'estrès en el reticle estava relacionat amb la resistència de les neurones de l'hipotàlem a efectes de la leptina, una hormona que frena la gana", ha indicat el director de la investigació, Marc Claret.
"No obstant això, no es coneix amb detall quin és el mecanisme que relaciona l'estrès amb les alteracions del metabolisme de la glucosa", ha especificat.
En aquest nou treball, els investigadors s'han centrat en com l'estrès del reticle juga un paper clau en el desenvolupament de la diabetis de tipus 2, independentment del pes corporal.
L'estudi s'ha dut a terme en ratolins amb estrès del reticle. Els resultats demostren que el processament està alterat i és el responsable de la sobreproducció de glucosa per part del fetge, cosa que contribueix a la hiperglucèmia característica de la diabetis.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema