El canvi climàtic podria canviar la proporció de sexes d'algunes espècies, com els corcs dels glans, uns insectes de la família dels escarabats, segons ha comprovat un estudi en què ha participat el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF-UAB).

Segons l'estudi, publicat per la revistaRoyal Society Open Science, el retard de les pluges de final d'estiu podria canviar l'equilibri entre mascles i femelles d'aquests corcs mediterranis a favor de les femelles, després de comprovar que els mascles són més vulnerables a les llargues sequeres. Els autors de l'estudi han explicat que, després de la sequera estival, els corcs necessiten que les pluges humitegin i estovin el sòl per poder sortir dels seus refugis subterranis.

Com en moltes espècies d'insectes, els corcs mascles de l'espècie Curculio elephas tendeixen a emergir a la superfície abans que les femelles. Per això, els anys de sequeres estiuenques prolongades els mascles poden tenir dificultats per la duresa del sòl en dates primerenques i morir sense poder sortir dels refugis. Les femelles emergeixen més tard i no pateixen pel retard de les pluges, i són més abundants quan no triga a ploure.