Atlas-Copco és una multinacional sueca que fabrica maquinària per al sector de la mineria. Té 44.000 treballadors i és present en 180 països. L'any 2014 va facturar 10.300 milions d'euros. Un grup de 16 estudiants del grau d'Enginyeria Minera de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM) van visitar recentment la seu central de la companyia, que és a la població sueca d'Örebro, a 180 quilòmetres de la capital, Estocolm.

La secció d'Enginyeria Minera de l'EPSEM, la Politècnica a Manresa, va organitzar la visita i va buscar ajuts a empreses per finançar bona part del viatge, que va durar tres dies. També hi van anar dos professors i dos directius de l'empresa Iberpotash.

"Tot el que sigui acostar els alumnes a empreses i veure les possibilitats que hi ha és molt positiu", explica el doctor i cap de la secció d'Enginyeria Minera de l'EPSEM, Lluís Sanmiquel.

A Atlas-Copco fabriquen maquinària de tota mena com compressors per a la indústria i la construcció i per a la mineria. En aquest últim camp és imprescindible la participació d'enginyers de mines, i per tant, "és una sortida laboral, i a més és una empresa que té treballadors a tot el món".

L'expedició manresana va visitar la cadena de muntatge, "i ens va sobtar a tots que funciona com un rellotge suís. Sense soroll, amb operaris molt concentrats i amb netedat". També que per cada tipus de model de màquina, i en mineria n'hi ha una vintena, hi ha un equip d'enginyers i dissenyadors que treballen per anar-la millorant constantment i fan investigació i desenvolupament, l'I+D. "És el que ens manca a tots nivells", es lamenta, "i en canvi és el que garanteix valor afegit".

Segons Sanmiquel, el tracte va ser excel·lent en tot moment, i l'experiència va ser molt positiva.