Cinc estudiants de quart curs del grau d'Enginyeria Biomecànica de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han desenvolupat un projecte de cadira de rodes controlada amb la ment. Els autors de la cadira, a la qual han anomenat Whee'll, són Albert Martín, Alejandro Triay, Adrià Font, Mar Estarellas i Mark Barna i han desenvolupat el seu projecte en el marc de l'assignatura Introduction to Medical Devices and its Design.

Segons ha informat la UPF, es tracta d'una interfície cervell-ordinador pensada per millorar la qualitat de vida de persones amb mobilitat reduïda. Els joves han rebut suport de grups d'investigació de la UPF i d'empreses externes per portar a terme el seu projecte, i ara busquen finançament per construir un model d'alta fidelitat.

El prototip de cadira de rodes es mou i distingeix la direcció que ha de prendre gràcies als senyals elèctrics del cervell, que capta a través d'un casc amb uns elèctrodes i que trasllada a un ordinador a través d'un convertidor analogicodigital (ADC). Una vegada els senyals són en l'ordinador es classifiquen per veure quins moviments vol fer el pacient usant un classificador suport vector machines (SVM) amb tècniques d'aprenentatge automàtic.

Aquestes tècniques d'intel·ligència artificial permeten que les màquines analitzin i reconeguin patrons de comportament i adquireixin estratègies per a la resolució de problemes mitjançant exemples, de manera anàloga a com ho faria la ment humana.

Després de traduir els senyals i saber cap a on es vol moure, es transmeten els resultats a un "actuador".