El príncep Enric de Dinamarca, de 81 anys, ha deixat d'exercir des d'ahir les seves obligacions oficials com a consort de la reina Margarida per retirar-se a un segon pla. Així ho va anunciar dijous a la nit en el seu discurs de Cap d'Any la reina, que va mostrar "comprensió" i "respecte" per la seva decisió personal i li va agrair el suport, encara que va afirmar que ella seguirà en el tron.

La inesperada jubilació d'Enric, amb qui Margarida es va casar el 1967 després d'haver conegut aquest noble d'origen francès quan era diplomàtic a Londres, tanca la trajectòria d'una figura controvertida pel seu complicat encaix en la jerarquia reial.

Les seves dificultats en l'indefinit paper de consort i el seu periòdic reclam del títol de rei, apel·lant a l'equiparació de sexes, han estat objecte de burla a Dinamarca.

Enric va posar la casa reial en un compromís el 2002 en retirar-se al seu castell a Caix (al sud de França) després que en la recepció d'Any Nou, malalta la reina, fos amfitrió el príncep hereu Frederic, cosa que el va fer sentir-se "inútil" i "relegat" i va motivar que no assistís, com a protesta, al casament de Guillem i Màxima d'Holanda.