El fenomen meteorològic del Niño afectarà a 60 milions de persones al món, 4,2 milions dels quals ja han estat damnificats a Amèrica Central, segons un estudi de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) presentat avui.

Segons les prediccions de l'Organització Mundial de la Meteorologia (OMM), el fenomen d'aquest any ja és el més fort dels últims tres lustres i està a punt de convertir-se en un dels més potents dels últims 65 anys. L'última vegada que hi va haver un episodi intens va ser en 1997-1998 i s'estima que va provocar més de 20.000 morts i pèrdues per valor de 34.000 milions de dòlars.

Segons l'estudi de l'OMS, enguany ja ha afectat 4,2 milions de persones a Amèrica Central, a 4,7 milions al Pacífic occidental ja 30 milions a l'Àfrica austral, però s'espera que, en estendre el fenomen, altres 20 milions de persones al món pateixin les seves conseqüències. A Amèrica Central, ha provocat sequeres que es mantindran fins al març, "el que farà perdre les collites al corredor de Guatemala, Nicaragua, Hondures i El Salvador", indica l'OMS en el document.

L'organització xifra en 4,2 milions de persones les actualment afectades a Amèrica Central i "és poc probable que les llars puguin recuperar-se ràpidament de les seves pèrdues actuals i futures".

De fet, l'entitat alerta de la possibilitat que la regió pateixi un increment de malnutrició aguda i severa.Així mateix, altres dels problemes que patirà Centreamèrica serà la falta d'aigua potable.

A Sud-amèrica, les sequera contribuirà a un augment de les malalties respiratòries i de la pell, mentre hi haurà pluges per sobre de la mitjanaen altres indrets, amb risc d'inundacions.