El teòleg brasiler Leonardo Boff ha considerat a Santo Domingo que l'escalfament global, el principi d'autodestrucció, la incapacitat de la terra per renovar-se i l'escassetat d'aigua són les quatre grans amenaces que fan perillar l'existència de la vida humana tal com es coneix.

Boff, un dels principals exponents de la Teologia de l'Alliberament i consumat ecologista, va pronunciar una conferència al Palau Nacional dominicà en presència del president del país, Danilo Medina, la vicepresidenta, Margarita Cedeño de Fernández, i alts càrrecs del govern.

Un dels grans problemes que s'acosten serà, segons Boff, el que causarà 100 milions d'"emigrats ecològics" que, afectats per la falta d'aigua, no acceptaran aquest "veredicte de mort" i procediran a envair països i territoris.

"Tot just el 10 % del 0,07 % de l'aigua potable (aprofitada) és destinada al consum humà i animal, amb la qual cosa ens hem de preparar per a una emergència humanitària amb categoria de catàstrofe ecològica i social sense precedents en el món", va assegurar Boff.

El exsacerdot i escriptor va lamentar la "maquinària de mort" que, al seu judici, ha imposat l'home sobre la terra i la natura, encara que va considerar que "encara hi ha una mica de temps" per redimir el planeta.

"Hem de fer un canvi radical de cor i ment, no tenim tradició de conrear l'esperit per brindar amor, solidaritat, gaudir de l'alegria de compartir, de considerar-nos germans, de saber perdonar i oferir compassió; aquests són els valors de la vida de l'esperit", va exclamar Boff davant un ple a vessar saló de palau, que va aplaudir les seves paraules.