El gegant tecnològic Toshiba i la Universitat d'Osaka (Japó) han desenvolupat un sensor que detecta els virus infecciosos en uns cinc minuts, més o menys un u per cent del temps requerit pels mètodes actuals.

Aquest nou sensor reconeix les formes dels virus en pocs minuts, cosa per a la que amb els mètodes existents cal recórrer a una ampliació de gens, procés que triga unes vuit hores, ha informat avui el diari econòmic Nikkei.

La institució i la companyia, que es troba immersa en el procés de venda de la seva filial d'equips mèdics Toshiba Medical Systems, planegen llançar un dispositiu de diagnòstic basat en aquesta nova tecnologia l'any 2020.

Encara que no està clar qui s'encarregarà d'oferir els productes relacionats amb aquesta tecnologia (si la pròpia Toshiba o el seu comprador, entre els quals Cànon parteix com a favorit), Toshiba ha anunciat que fabricarà el xip que en forma el nucli.

Un diagnòstic més ràpid no només preveu l'aparició de símptomes severs al pasturant a facilitar l'administració d'un tractament a temps, sinó que també redueix les probabilitat de contagi.

Per això, altres empreses nipones també treballen en el desenvolupament de tecnologies de diagnòstic eficient.

És el cas de la companyia Konica Minolta, que, al costat del Institut Metropolità de Medicina de Tòquio, ha ideat un sistema de detecció del virus de la influença (coneguda comunament com a grip) alterant la tecnologia usada per als tests d'embaràs ràpids.

El sistema, que fa servir un xip amb un pigment fluorescent d'alt rendiment, pot ser usat també per detectar malalties transmeses per mosquits, com les febres del zika i el dengue.

Els sistemes de detecció actual triguen entre un i dos dies des de l'aparició dels símptomes, mentre que aquest nou sistema redueix el temps a unes 12 hores o menys.

La companyia i la institució estan treballant per comercialitzar el sistema el 2017, que arribaria en forma de kit amb un preu d'uns 1.000 iens (8 euros / 9 dòlars), ha detallat el diari.

La Universitat de Shizuoka i la Universitat de Medicina de Hamamatsu també han desenvolupat una tecnologia basada en les proves d'embaràs, en aquesta ocasió per detectar virus a la mucositat nasal, a través de l'ús de partícules d'or.