Noves eines per lluitar contra l'obesitat: això és el que espera haver trobat un equip de científics de la Universitat nord-americana de Johns Hopkins, que va localitzar, en un estudi amb ratolins, un nou tipus de cèl·lules nervioses que semblen controlar les seves conductes d'alimentació.

Aquest descobriment aporta detalls importants sobre la forma en què el cervell diu als animals quan han de deixar de menjar. "Quan el tipus de cèl·lula del cervell que hem descobert s'activa i envia senyals, els nostres ratolins de laboratori deixen de menjar poc després", va explicar l'investigador Richard Huganir, de la Universitat Johns Hopkins.

Els senyals, va indicar, "sembla que li diuen al ratolí que ja en té prou". Els experts estaven buscant una altra cosa relacionada amb un enzim, l'OGT, i en el marc de la investigació van suprimir en ratolins adults un determinat gen. Llavors van notar que els animals van doblar el seu pes en només tres setmanes.

L'equip va controlar les pautes d'alimentació dels ratolins i es van adonar que aquells als quals els faltava l'enzim OGT menjaven el mateix nombre de vegades (unes 18 al dia) que els altres però trigaven més temps i ingerien més calories en cada ocasió.

"Aquests ratolins no entenien que havien ingerit prou menjar i per això seguien menjant", ha indicat un altre dels autors d'estudi, Olof Langerlöf. Els investigadors van buscar canvis en zones del cervell, especialment en l'hipotàlem, que regula la temperatura corporal, l'alimentació, el son i el metabolisme, i allà van trobar que l'enzim OGT faltava en un petit conjunt de neurones.

Els resultats de l'estudi assenyalen que l'OGT "ajuda a mantenir les sinapsis" i que el nombre d'aquestes "eren tan baix que les cèl·lules no estaven rebent prou corrent per activar-se", el que "suggereix que aquestes cèl·lules són les responsables del missatge de deixar de menjar".

Els científics creuen que han trobat "un nou receptor d'informació que afecta directament l'activitat del cervell i la conducta d'alimentació" i si aquests resultats "es confirmen en altres animals, incloses les persones, pot ser un avanç en la recerca de medicaments o altres mitjans per controlar la gana".