El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha advertit en el seu informe d'aquest any de l'abundància de les queixes derivades de la contaminació ambiental i, encara que l'acústica és "la més recurrent", ha alertat sobre l'augment de molèsties per contaminació odorífera (pestilències) i lumínica. "Les conseqüències d'aquests dos tipus de contaminació no són menors i requereixen un tractament i seguiment exhaustius per part de les administracions implicades", apunta el Síndic, que considera necessària una normativa específica.

El Govern de la Generalitat ja va informar el setembre que no tenia previst elaborar una legislació específica contra la contaminació odorífera, ja que considera responsabilitat dels ajuntaments controlar, inspeccionar i sancionar aquest tipus de contaminació.

Segons el Síndic, les queixes més freqüents estan relacionades amb males olors provinents de sortides de fums deficients o irregulars d'establiments situats en plantes baixes d'edificis de veïns, que penetren en els habitatges i les zones comunes.