El Lute retorna al seu amagatall de Mangas Verdes 40 anys després

06.04.2016 | 00:00

Eleuterio Sánchez, el Lute, un dels presos més famosos del franquisme, es va retrobar ahir, quaranta anys després, amb els veïns dels costeruts carrers del barri malagueny de Mangas Verdes, on es va amagar el 1972 i va aconseguir escapar-se de la Guàrdia Civil.
A punt de fer 74 anys, el Lute va visitar la zona de Màlaga on va estar amagat un any abans de la seva detenció a Sevilla, amb motiu d'una jornada sobre reinserció social organitzada per l'associació de veïns del barri. D'aquesta etapa de clandestinitat, Eleuterio Sánchez té records "difusos" i amb prou feines recorda les cares dels veïns amb qui va conviure, però guarda "al cor" que el mantinguessin en l'"anonimat", perquè, encara que ell es disfressava, hi havia "moltíssima gent que sabia qui era".
En una Espanya "insolidària, dictatorial, molt inculta", agraeix que aquestes persones, "sabent que si em delataven podien ser fins i tot premiades amb molts diners", no ho fessin i li donessin el seu afecte i amistat, una cosa que per a ell és "inoblidable". Hi va arribar buscant protecció a casa de la seva germana, fugint de la Guàrdia Civil. Després va protagonitzar una "dura fugida", i va veure com treien els seus dos fills, de 9 i 6 anys, a punta de fusell de casa, va relatar emocionat als periodistes.
Des de llavors havia tornat a Màlaga "més aviat de passada", i ni tan sols havia trepitjat el barri de Mangas Verdes per al rodatge de la pel·lícula El Lute, mañana seré libre, perquè "no em van trucar", va puntualitzar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema