L'astronauta espanyol Pedro Duque ha lamentat avui que Espanya només inverteixi "un terç del que hauria de fer-ho en ciència i tecnologia", després de ser investit "doctor honoris causa" per l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers Industrials de la Universitat Nacional a Distància (UNED).

"Hem d'apostar molt més per la inversió i el desenvolupament en aquest tipus d'investigacions si de veritat volem incrementar la nostra competitivitat", ha indicat Duque, actual responsable de Revisió de Projectes Futurs a l'Agència Espacial Europea (ESA).

A més de l'esforç industrial, Duque ha reclamat suport educatiu, mitjançant un major impuls de les carreres universitàries i d'iniciatives pioneres en enginyeries i ciències experimentals.

"El que està en joc no és només la riquesa material, sinó l'accés al coneixement, amb tot el que això significa", ha assegurat l'enginyer, després de mostrar la seva preocupació sobre que Espanya i altres països europeus puguin quedar enrere respecte a l'avanç científic d'Estats Units i Xina.

Duque ha rebut el "doctor honoris causa" en reconeixement a la seva "professió vocacional que requereix grans coneixements multidisciplinaris i una alta dosi d'autosuficiència", segons ha indicat durant el seu discurs el seu padrí en aquest acte, el professor d'Enginyeria de Sistemes i Automàtica a el Departament d'Enginyeria Elèctrica, Electrònica i de Control de la UNED, Francisco Mur.

Mur ha insistit en la capacitat de Duque per "ampliar el límit del conegut, de la ciència i la tecnologia", treballant a la frontera de "el que és actualment assolible i tecnològicament possible".

Després de resumir els mèrits professionals i científics de Duque, ha qualificat de "destacable" la seva capacitat en l'àmbit de la investigació, exercida a través d'una "llarga trajectòria que serveix d'exemple de tenacitat a Espanya".

Duque és enginyer aeronàutic per la Universitat Politècnica de Madrid i investigador en centres de Colònia (Alemanya), Houston (Estats Units), Noordwijk (Països Baixos) i a la Ciutat de les Estrelles (Rússia), a més del seu càrrec actual a l'Agència Espacial Europea.

El 1998 va viatjar a l'espai com a membre de la tripulació del transbordador "Discovery" en una missió de nou dies de durada, organitzada conjuntament per les agències nord-americana (NASA), japonesa (NASDA) i europea, que va portar a bord més de 80 experiments científics , dels quals 29 es van desenvolupar sota la tutela del propi Duque. Gràcies a un acord entre l'Agència Espacial Russa (Roscosmos) i l'ESA va viatjar de nou a la "Missió Cervantes" a bord d'una nau Soyuz, que el va conduir fins a l'Estació Espacial Internacional, on va romandre durant vuit dies, ocupant-se d'experiments de física, biologia, noves tecnologies, educació i observació de la Terra. Ha rebut la Gran Creu al Mèrit Aeronàutic i el Premi Príncep d'Astúries de Cooperació Internacional.