Lleons, lleopards i bisons poblaven l'actual País Basc fa 100.000 anys

En una pedrera, després de fer una voladura, es van descobrir abundants restes de fòssils

05.09.2016 | 00:00

Lleons de les cavernes, lleopards, bisons esteparis i cérvols comuns són només algunes de les espècies que integraven la fauna de l'entorn d'Arrasate (Guipúscoa) fa 100.000 anys, en el Plistocè Superior.
Durant milers d'anys, les restes d'aquests i altres animals van romandre ocultes fins que, el 2012, els treballadors de la pedrera de Kobate, a Arrasate (Guipúscoa), després de realitzar una voladura de part del terreny, van descobrir abundants restes de fòssils ocultes a la zona.
Un any després es va realitzar una excavació en aquest jaciment, batejat com Artazu VII, i els seus fòssils van ser analitzats per un equip multidisciplinari de la Universitat del País Basc UPV/EHU, format per investigadors del departament de Geografia, Prehistòria i Arqueologia i del departament d'Estratigrafia i Paleontologia.
D'acord amb la investigació, fa 100.000 anys, aquest jaciment va ser un avenc que va funcionar com un parany natural en què els animals queien casualment, de manera que aquest lloc és un fidel reflex del tipus de fauna que habitava la zona i, per tant, un jaciment de gran interès paleontològic i paleoecològic.
L'estudi preliminar realitzat pels investigadors de la universitat basca determina que Artazu alberga almenys quaranta espècies d'animals entre micro i macrovertebrats.
L'estudi descriu la presència d'espècies que actualment són extintes o que, per desplaçaments geogràfics, ja no són a la zona, com el lleó de les cavernes (Panthera spelaea), el lleopard (Panthera pardus), el bisó estepari (Bison priscus) o el cérvol comú (Cervus elaphus).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Gent

Núria Roca respon les crítiques a la 'relació oberta' que manté amb el seu marit

Núria Roca respon les crítiques a la "relació oberta" que manté amb el seu marit

«Porto gairebé 20 anys amb la persona que més estimo, admiro i respecto», afirma la presentadora...

La UB detecta restes de medicaments antidepressius en peixos d'alguns rius

La UB detecta restes de medicaments antidepressius en peixos d'alguns rius

Els fàrmacs que arriben als cursos fluvials alteren la seva forma de nedar i menjar

El jutge rebutja que Pilar Abel sigui filla de Dalí i la condemna en costes

El jutge rebutja que Pilar Abel sigui filla de Dalí i la condemna en costes

Les dues proves d'ADN determinen que l'artista no és el pare biològic de la demandant

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema