La contaminació causada pels nutrients que s'aboquen a les aigües està canviant el so dels oceans, la qual cosa afecta els senyals de navegació dels peixos i altres criatures marines, segons un estudi publicat ahir.

"El so és molt important per a algunes espècies de peixos i invertebrats en la recerca de llars en esculls i els llits de plantes marines. La pèrdua dels sons biològics tindrà un impacte negatiu en la renovació de la població de peixos", va dir Ivan Nagelkerken , líder de la investigació.

L'estudi de la Universitat d'Adelaida, al sud d'Austràlia, revela que un ecosistema marí degradat per la eutrofització (enriquiment de les aigües amb nutrients) provocat pel lliscament cap a les aigües de les terres adjacents, és més silenciós que els similars sans, segons un comunicat del centre d'estudis.

El paisatge sonor marí està compost principalment pels sons provocats pels espetecs de les gambes, així com els roncs dels eriçons i la vocalització dels peixos.

Els investigadors, que van publicar l'estudi a la revista Landscape Ecology, es van centrar en els boscos d'algues marines i llits marins de pastures del golf de St Vincent al sud d'Austràlia, un ambient afectat pel lliscament excessiu de nutrients al mar.

Pesca comercial

Els boscos d'algues i els llits marins de pastures són ecosistemes importants per a la pesca comercial i el manteniment de la biodiversitat marina.