Des que Robin Williams es va treure la vida, ara fa dos anys, la seva vídua pràcticament no ha parlat d'ell en públic. Ara, però, Susan Schneider ha publicat una emotiva carta en la revista Neurology sobre la malaltia neuronal que tenia l'actor, i que va ser un dels motius que el van portar a suïcidar-se als 63 anys.

Sota el títol The terrorist inside my husband's brain(El terrorista dins del cervell del meu marit), l'artista parla sobre la demència amb cossos de Lewy, un desordre neurodegeneratiu que afecta la memòria i les capacitats motores, i que va posar fi a l'actor. Ho afirma amb rotunditat quan diu que "la demència amb cossos de Lewy és el que va matar el Robin". Ella, però, no va descobrir que el seu marit tenia aquesta malaltia fins que li van donar l'informe complet de l'autòpsia tres mesos després de la seva mort. La malaltia causava a l'actor "paranoia, al·lucinacions, insomni, fallades de memòria" així com "respostes emocionals que res tenien a veure amb el seu caràcter", relata en l'escrit que ha publicat en la revista oficial de l'Acadèmia de Neurologia d'Estats Units. Tant Williams com Schneider desconeixien les causes d'aquests símptomes, i per això l'últim any de vida de l'intèrpret van viure envoltats de frustració. I, segons explica Schneider, ell repetia: "només vull reiniciar el meu cervell". En aquesta línia, la vídua afirma en la seva carta que "mai sabré la veritable profunditat del seu sofriment o com estava lluitant. Però des de la meva posició, vaig veure l'home més valent del món interpretant el paper més difícil de la seva vida". A la carta, Schneider, parella de l'actor durant set anys, també aprofita per descartar que Williams tingués una depressió, com es va dir al moment de la seva mort. Malgrat tot, també concedeix que els últims mesos de la seva vida va mostrar alguns símptomes de depressió i episodis d'ansietat. "No tenia poder per ajudar-lo a veure la seva pròpia genialitatÉ Per primera vegada, els meus raonaments no tenien cap efecte perquè el meu marit trobés la llum en els túnels de la por en els quals estava ficat".

Segons el relat, Schneider va conèixer la malaltia neuronal de Robin Williams tres mesos després de la seva mort, i des de llavors va estar un any trobant-se amb professionals mèdics per tractar d'entendre-la. I encara que lamenta que no s'hagués diagnosticat correctament, afirma que "no hi ha cap cura i el ràpid declivi de Robin estava assegurat".