Deixar sortir o no als fills la nit del 31 de desembre és un dilema que està present aquests dies en més d'una família, ja que sembla que la barrera ja no es troba en la majoria d'edat i molts són els menors que volen celebrar com més abans el seu primer Cap d'Any amb amics.

Però si la primera festa de Cap d'Any és un moment especial per als joves també és veritat que suposa un moment d'inquietud per als seus pares. El fonamental és "raonar i consensuar", destaca a Efe el psicòleg i pedagog Valentí Martínez-Otero.

Tradicionalment la majoria d'edat dels fills marca el criteri perquè els pares decideixin quines coses deixar-los fer que fins a aquest moment prohibien, recorda aquest expert, tot i que reconeix que "no tot està assegurat en qüestió de maduresa per tenir 18 anys".

Així mateix, hi ha "diferents circumstàncies familiars i personals" entre els joves que poden condicionar més a uns que a altres per permetre'ls sortir a la nit, principalment si són menors d'edat, argumenta Martínez-Otero.

"Fins on es pugui" el millor és "raonar la decisió" que es prengui, apunta.

En cas afirmatiu pel que fa a consentir que un menor acudeixi a una festa de Cap d'Any, el pare ha de fer veure al seu fill que ha de "compartir" on es celebrarà la festa, amb qui hi anirà i en quines condicions tindrà lloc perquè hi hagi unes garanties de seguretat, i se sàpiga si hi haurà algun tipus de supervisió d'adults i de compliment de normes.

Però "dir sí a les festes de discoteques en grans ciutats, en qualsevol lloc i amb qui sigui" és "una mica arriscat", assenyala.

Als fills cal recalcar, per exemple, que han de complir amb unes "normes de comportament i d'horaris" i que "estiguin localitzables", emfatitza Martínez-Otero.

I no oblidar que, encara que no siguin la majoria, hi ha nois de 15, 16 i 17 anys que en ocasions "transgredeixen les normes".

Per això, aquest psicòleg afirma que un altre dels missatges a transmetre pels progenitors als fills és que, tot i que hi ha moltes persones que cometen excessos, ells han de ser "prudents i compromesos" amb el parlat prèviament.

Si per contra els pares trien respondre "no" a la petició dels seus fills per assistir a una festa nocturna, també han de explicar-los "els dubtes i temors" que han ocasionat prendre aquesta decisió.

No cal obviar que les xifres segueixen sent molt preocupants i, d'acord amb la informació facilitada a Efe pel Samur, a Madrid capital es va atendre entre gener i novembre d'aquest any a 428 menors per intoxicacions etíliques. El cas més greu va ser el d'una nena de 14 anys, que va haver d'estar ingressada 24 hores a l'UVI d'un hospital.

I no cal oblidar que en la passada festa de Halloween una nena de 12 anys va morir després d'un coma etílic quan estava amb uns amics en un parc de Sant Martín de la Vega (Madrid).

Finalment, Valentí Martínez-Otero aconsella als pares que si els fills tornen tristos perquè la seva primera festa de Cap d'Any fora de casa els ha defraudat -després d'haver lluitat per aconseguir el permís patern i haver-se posat de punta en blanc- els expliquin que es tractava d'un dia assenyalat però que no per això havia de ser "extraordinari" i que "hi haurà moltes altres oportunitats en la mesura que vagin creixent".