La neteja a Manresa no ha estat mai dolenta i s’ha situat sempre dintre de límits acceptables. Aquesta és la conclusió de la regidora de Medi Ambient, Alba Alsina, a la qual arriba amb el resultat a la mà de 350 inspeccions fetes tant pel servei tècnic municipal com per empreses externes.

Els exàmens periòdics es van imposar a l’empresa concessionària del servei de neteja viària, Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), per donar resposta a les reiterades denúncies que Manresa és una ciutat bruta. Després de centenars d’exàmens, la nota mitjana és de notable.

Alsina explica que les inspeccions «són sobre la qualitat de la feina feta, no sobre l’estat del carrer». O dit d’una altra manera, es controla que els operaris facin ben feta la feina i que no en tinguin més del compte. «Si després que ells hagin netejat passa algú i esripa un diari en mil bocins el carrer serà brut tot i que s’hagi netejat bé», aclareix. «El que no hi pot haver és un servei a la carta 24 hores al dia», afegeix. En resum, els estàndards es compleixen, i es compleixen bé. Els controls s’apliquen per millorar i en la majoria de casos «donen un nivell molt acceptable». Així doncs, sense apuntar directament al nivell de civisme dels ciutadans sembla que, si la ciutat és bruta, en serien els principals responsables. Un altre aspecte a tenir en compte ha estat l’alt nivell d’obres, tant de reurbanització i d’equipaments públics com de rehabilitació, nous creixements i de construcció d’habitatge, que s’han dut a terme a Manresa durant els darrers anys i que tenen una repercussió directa sobre l’estat del carrer.

Deixant de banda la recollida de les escombraries, enguany s’han fet 147 inspeccions de l’ecombratge manual de les 45 rutes marcades, i la mitjana és de 6,93 punts sobre 10. Si s’analitza per mesos, el resultat sempre és al voltant del 7. De les 147 inspeccions, 40 (27%) donen notes per sobre del 8; 87 (59%), entre el 6 i el 8; 16 (11%), entre el 4 i el 6; 3 (2%), entre 4 i 2, i 1, entre el 0 i el 2.

Dels 45 circuits, 4 (9%) són entre els 8 i els 10 punts; 34 (75%), entre el 6 i el 8, i 7 (15%) són entre el 4 i el 6.

Quant a la neteja amb mitjans mecànics (vehicles escombradors, cisternes netejadores, escombradora amb el reforç de peons, brigada d’emergència, repassos, desbrossament i neteja, amb vehicle petit, al voltant dels contenidors), s’han fet enguany 75 inspeccions, i la nota mitjana ha estat de 7,8 punts sobre 10. Les inspeccions s’han dut a terme sobre 42 circuits, que són diferents dels de l’escombratge manual. El resultat és 37 circuits (88%) amb una nota entre 10 i 8 punts; 4 (10%) entre 8 i 6, i 1 (2%) entre 6 i 4. La regidora de Medi Ambient ha afirmat que aquestes avaluacions no es poden entendre com un examen convencional, sinó com una eina de millora del servei. No s’espera al final de l’any per dir si s’aprova o se suspèn, sinó que s’intervé a mesura que es troben deficiències, per tal de resoldre-les.