En mig any, la població im- migrant a Manresa ha passat del 16,73 al 17,6%. Del total de la població, que se situa en els 76.635 habitants, 13.497 són estrangers, 834 més que mig any enrere. Aquestes xifres i percentatges corresponen al padró d’immigració que realitza cada mig any el programa transversal d’immigració i ciutadania de l’Ajuntament. Corresponen al juny del 2008 i, entre les conclusions que permeten extreure, hi ha la davallada de l’arribada de la població marroquina -que continua sent la més nombrosa- i de la romanesa, en contra de l’important augment de la procedent de la Xina. Ja és la segona en aportació d’habitants, després del Marroc, i se situa en el quart lloc entre els principals grups nacionals no comunitaris.

Malgrat que la influència que pot tenir la crisi en l’arribada de més o menys immigració caldrà buscar-la, sobretot, en el padró d’immigració del desembre del 2008, en el darrer ja es nota una certa davallada. Mentre que entre el desembre del 2007 i el juny del 2008 hi ha hagut un increment de la població major que en el semestre anterior, el de la població immigrant ha estat menor, i ha passat de 944 a 834 persones.

La població procedent del Marroc encara és la més nombrosa, però aquest semestre també s’ha notat una disminució. Mentre que, en sis mesos, el desembre del 2007 van arribar a la capital del Bages 277 persones d’aquest país, el juny passat van ser 216. La població procedent de Romania i de Polònia, que havia anat augmentant de manera important, també ha disminuït en el darrer padró d’immigració, i ha passat de les 223 a les 54 en el cas de Romania. Un descens espectacular que no és ni de bon tros tan remarcable en el cas de Polònia, que ha passat de 49 a 40 persones. El cas contrari és el de la població procedent de la Xina i el Senegal, que ha passat de les 39 a les 108 persones i de les 50 a les 90, respectivament. En tants per cent, l’increment de la població immigrant arribada en mig any a Manresa des de la Xina ha estat del 20,45% i la senegalesa, del 19,60%. També destaca l’arribada d’immigrants del Brasil. En mig any han arribat 34 persones d’aquest país, que representa un increment del 22,36% amb relació al semestre anterior.

El regidor responsable d’Immigració de Manresa, Ignasi Perramon, creu que la baixada de la població provinent de l’est d’Europa es deu que «a Romania i a Polònia s’està creant més ocupació i les oportunitats de trobar una feina més remunerada i de millorar les condicions de vida es donen més que fa un cert temps. Una part dels polonesos tenien les famílies allà i venien aquí a guanyar diners per muntar un negoci al seu país». Situació que ha canviat. Quant a l’increment dels xinesos, pensa que una explicació podria ser que «abans, només estaven pràcticament treballant en restaurants i ara han ampliat la gamma de negocis». Remarca que ja estiguin entre els primers països amb més representants. El rànquing l’encapçala el Marroc (5.627), seguit de Romania (1.411), Equador (779), Xina (636), Bolívia (557), Senegal (549), Colòmbia (441), Polònia (397), Argentina (211 i Brasil (186). A Manresa convivien el juny del 2008 104 nacions, tres més que el desembre del 2007.