Al Bages hi ha un total de 83 centres religiosos. Hi ha diverses doctrines que conviuen a la comarca i, en especial, a la capital manresana. Des d'Òmnium Cultural ho saben i ahir, en el marc del programa de cohesió social de Catalunya Quedem?, van organitzar una sortida adreçada acostar una mica més algunes d'aquestes religions.

Una vintena de persones van participar ahir al matí a l'excursió. A diferència de l'habitual, per a molts era la primera vegada que assistien al Quedem?. Ho feien moguts per la intenció de voler saber més de les altres religions. Amb Eva Torres al capdavant, coordinadora del Grup de Diàleg Interreligiós de Manresa, van visitar cinc temples en gairebé quatre hores, van aprendre els trets bàsics de cada doctrina i van conèixer les seves instal·lacions des de dins.

El centre budista tibetà Kagyu Samye Dzong de Manresa va ser el primer temple que va obrir les seves portes. Des del centre religiós, que recentment ha inaugurat un nou local al carrer del Bruc, van insistir que el budisme no és una religió, ja que no creuen en l'existència d'un Déu creador. Després d'ensenyar-los les seves instal·lacions, van explicar-los que, a banda d'exercir el budisme, realitzen teràpies adreçades al creixement personal, ofereixen cursos i formen part de l'ONG Rokpa, que destina recursos al Tibet.

Seguidament, els assistents van anar cap a la seu de l'Associació Brahma Kumaris, a la carretera de Cardona. Es tracta d'una organització espiritual que, tot i tenir algunes similituds amb l'hinduisme, emfasitza la reflexió. La meditació la realitzen mitjançant una tècnica mil·lenària anomenada raja yoga o ioga de la ment. També fan cursos que ensenyen a buscar el creixement personal superant els defectes d'un mateix.

La tercera parada la van realitzar a la mesquita Al-Fath, a l'antiga fàbrica de l'Aranya. L'islam va provocar la curiositat dels visitants que es van congregar a la sala on es realitzen les pregàries. Representants de l'Associació Cultural Islàmica del Bages els van explicar aspectes com ara què és l'Alcorà, per què celebren el ramadà i quin significat tenen els salats o pregàries. Saber que els seus practicants acostumen a memoritzar l'Alcorà o que a Catalunya hi ha 4.000 catalans que s'han fet musulmans van ser alguns dels aspectes que més els van sorprendre.

Seguidament va arribar el torn de la Companyia de Jesús. Després de conèixer la història de la Cova i les raons per les quals el santuari és tan important per als jesuïtes, van entrar a la Casa d'Exercicis Espirituals, on van poder conèixer les dependències i els jardins. Allà se'ls va explicar que s'hi fan tallers de coneixement personal, psicològic o de reflexió als quals s'adrecen persones d'arreu del món.

Els ritmes de la Comunitat Evangèlica Pentecostal de Ghana, situats els diumenges al club social del projecte Mosaic, al convent de Santa Clara, van posar el punt final a la sortida. Fer religió amb música i ballant va sorprendre els assistents al programa Quedem?, que desconeixien que aquella era la seva forma d'alabar Déu i fer pregària. I encara els va sobtar més saber que, darrere del ball, hi havia una comunitat amb greus problemes econòmics.